Voćarstvo i vinogradarstvo

Ako hocete PODSTICAJE morate se upisati u REGISTAR!

Svaki proizvođač grožđa koji u svom vlasništvu, zakupu ili koperaciji ima najmanje 0,1 ha vinograda, a grožđe stavlja u promet, ima obavezu upisa u Vinogradarski registar. U Ministarstvu poljoprivrede podsećaju da je Zakonom o vinu propisana obaveza vođenja Vinogradarskog registra i Vinarskog registra.

„Vođenje Vinogradarskog registra i Vinarskog registra sa ažurnim podacima je od izuzetnog značaja i sa aspekta ispunjenja obaveza proisteklih iz usklađivanja sa propisima Evropske unije, imajući u vidu da je vođenje ovih registara obavezno u EU i da se finansiranje vinogradarsko – vinskog sektora u EU vrši finansijskim sredstvima čiji iznos zavisi od površina pod vinogradima upisanih u Vinogradarski registar“, navode iz Ministarstva poljoprivrede Srbije za Biznis.rs.

Takođe, vođenje ovog registra je važno kako bi se na adekvatan način mogle planirati mere podrške razvoju sektora vinogradarstva i vinarstva, ali i raspolagati podacima o postojećoj proizvodnji grožđa i vina.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da podsticajne mere u Srbiji koje su namenjene investicijama u vinogradarskom i vinarskom sektoru uslovljene upisom u Vinogradarski registar i Vinarski registar.

Takođe, upis svakog gazdinstva u ove registre je značajan i sa aspekta njihove mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja za ove namene.

Strateški razvoj vinarskog i vinogradarskog sektora jedan je od osnovnih ciljeva države u narednom periodu. Na inicijativu Saveza vinara i vinogradara Srbije krajem prošle godine, prvi put je usvojen Program razvoja vinarstva i vinogradarstva, za period od 2021. do 2031. godine.

„Upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar i proizvođača vina u Vinarski registar može se obaviti u svako vreme“, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači grožđa sve informacije vezane za upis u Vinogradarski registar mogu da pronađu na http://www.minpolj.gov.rs/vinogradarski-registar/

Izvor: Biznis.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button