Zaštita bilja

Bela leptirasta vaš! Kako je sa sigurnošću suzbiti?

Bela leptirasta vas (Trialeurodes vaporariorum)

Ovaj insekt je široko rasprostranjen u svetu. Javlja se u plastenicima i na otvorenom polju. Najosetljivije biljke su paradajz, krastavac i duvan. Na primeru vidimo usev tikvice gde je primeceno prisustvo ovog insekta. Što se tiče vremenskih uslova, pogoduju joj visoka vlaznost i toplota.

Ovaj insekt je prava nocna mora naših povrtara!

Bele je boje, nešto manja od 2mm. Veoma je bitno napomenuti da ženka polaže jaja na poleđini lista, da su izuzetno sitna, teško ih je primetiti. Embrionalni razvoj traje 30 dana.

Razvija se bez prekida i daje veći broj generacija. Na listovima biljaka, najčešće paradajza, u isto vreme mogu da se nađu svi razvojni stadijumi ove štetočine.

Mogu biti prenosioci virusa što je izuzetno OPASNO!

Suzbijanje ove značajne štetočine u plastenicima je izuzetno težak i mukotrpan posao, iz prostog razloga što se povrće bere svaki drugi dan, kao i zbog pojave rezistentnosti kod upotrebe insekticida. Mora se dosta voditi računa o KARENCI i PREVENTIVNIM merama borbe protiv ove štetočine!

Nekad preventivne i biološke mere borbe daju mnogo bolje rezultate nego hemijski tretmani.

Postavlja se pitanje, kako je sa sigurnošću SUZBITI?

U mnogim zemljama Evrope se za suzbijanje belih leptirastih vaši koriste njihovi prirodni neprijatelji, entomopatogene gljivice. Larve su parazitirane od strane Achersonia aleurodes Wb, koja je izuzetno efikasna kada su temperatura i vlažnost visoki a to pogoduje ovom insektu.

Ako koristite insekticid na bazi flonikamida, belu leptirastu vaš prskajte rano ujutru kad su temperature niske i odrasle jedinke manje pokretljive. Najcesce se mogu naci na poledjini lista pa je suzbijanje izuzetno slozen proces.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button