Stocarstvo i mehanizacija

Biogasna postrojenja – budućnost obnovljivog izvora energije!

Sve veća potreba za energijom i cena energenata, kao i narasla ekološka svest, podsticali su istraživanja u pravcu iznalaženja alternativnih, obnovljivih i ekološki prihvatljivih izvora energije.

Među obnovljivim izvorima energije biomasa zauzima veoma značajno mesto. Ona može da se koristi posredno ili neposredno pomoću različitih tehnoloških postupaka za dobijanje energije, pored ostalog i proizvodnjom bio-gasa. Ostatak posle fermentacije odlikuje se visokim sadržajem neophodnih makro- i mikroelemenata.

Prema ispitivanjima adržaj suve materije u tečnom ostatku posle fermentacije kretao se u zavisnosti od korišćenog polaznog materijala od 4,82 do 6,82%, pH od 7,80 do 8,20, sadržaj organske materije u suvoj materiji tečnog ostataka od 72,33 do 80,30%, mineralne materije od 19,70 do 27,60%, azot od 2,84 do 3,92%, fosfor od 0,51 do 0,62%, kalijum od 5,07 do 6,86%, kalcijum od 1,77 do 2,35% i magnezijum od 0,26 do 0,30%. Sadržaj neophodnih mikroelemenata kretao se u granicama koje se navode za suvu materiju stajnjaka.

Na osnovu navedenog može se zaključiti da se ostatak posle fermentacije u bio-gas postrojenju odlikuje hemijskim osobinama koje ga čine podesnim organskim đubrivom ne samo u uobičajenoj nego i u organskoj proizvodnji povrća. Posebno se ističe visok sadržaj kalijuma u ostatku posle fermentacije koji je znatno veći nego u stajnjaku.

Biogas Energy doo, biogas elektrana kapaciteta 3,6 MW, najveće je biogas postrojenje u Srbiji. Biogas Energy doo kroz saradnju sa proizvođačima hrane i poljoprivrednom industrijom, proizvodi organske nusproizvode koje dalje prerađuje u prirodan gas i energiju.

Biogas Energy doo

Primarni proizvod biogas postrojenja je struja. Struja se proizvodi uz pomoć tri odvojene GE Jenbacher CHP jedinice, koje svaka ponaosob ima snagu od 999kWe. Na godišnjem nivou, ovo postrojenje proizvodi i pušta u energetski sistem oko 24,000 MWh električne energije. Procesom proizvodnje električne energije, dolazi i do proizvodnje 3,6 MW toplotne energije, što na godišnjem nivou iznosi oko 29,000 MWh. Cilj kompanije Biogas Energy jeste da upotrebi ovu energiju za proizvodnju povrća u plastenicima koji se nalaze na njenom posedu.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button