Zdrava hrana i život na selu

Da li je obavezno seljenje košnica? – MEDUS

Često se postavlja pitanje da li je seljenje košnica obavezno i da li ozbiljno bavljenje pčelarstvom podrazumeva seljenje košnica?

Odgovor na prvo pitanje je NE, odgovor na drugo pitanje je DA. Evo i objasnjenja :

Seljenje košnica je u svakom smislu pozitivna i pozeljna stvar ali možete da se bavite pčelarstvom i bez toga.  Ovo pričamo iz razloga što seljenje košnica nije pristupačno svima, posebno ne na početku. To nikako ne sme da uspori mladog pčelara, da mu umanji volju i da ga na kraju odvoji od pčelarstva. Nemaju svi iste planove, želje, a i uslove, zato necemo generalizovati.

Ako želite da imate nekoliko košnica na svom imanju, bez širenja, bez prevelikog ulaganja i posvećivanja, onda nemojte ni razmišljati previše o seljenju, ako vam se ukaže prilika, zašto da ne, ali naravno možete vrlo lepo pčelariti i bez toga.

Sa druge strane, ako u pčelarsvto ulazite sa velikim planovima ili vremenom shvatite da je pčelarstvo vaš poziv, onda jedan od prvih ciljeva treba da vam bude ispunjenje uslova za selidbu.

Tu dolazimo do tačke profesionalnog pčelarstva, pčelarstva koje će vam omogućiti da prehranite svoju porodicu. E za takvo pčelarstvo je seljenje košnica obaveza!

Seljenje košnica vam omogućava bolji prinos meda uprkos lošijoj godini, takodje seljenjem obogaćujete vašu ponudu medovima koje do tada niste imali i naravno pomažete vašim pčelama jer će se bolje razvijati, imati više meda , polena i svega što im je potrebno.

Pored mehanizacije koja vam je potrebna da košnice prebacite sa tačke A na tačku B, veoma je bitno da se kod isksunijih pčelara u vašoj okolini raspitate o mestima za seljenje košnica. Koje je mesto dobro za razvoj, za samu pašu, za tkz. drugi deo paše itd. Unapred napravite plan seljenja, koji naravno možete da menjate po potrebi ali najbolje je na vreme sve isplanirati jer dobra mesta su uglavnom već poznata.

Na vreme se raspitjate, na vreme rezervišite svoje mesto i spremno dočekajte sezonu. Takodje je vrlo poželjno imati vagu uz pomoć koje bi pratili kakvo je stanje unosa i na osnnovu toga bi znali tačan dan za promenu mesta. Još jedna stvar o kojoj treba da se raspitati kada selite košnice jeste odnos lokalnih poljoprivrednika prema pčelama.

Tj. njihove navike koje se tiču tretiranja biljaka raznim pesticidima koje mogu otrovati pčele. To su veoma nesavesni ljudi koji time ne šetete samo vama, već i sebi, jer bi im iste te pčele koji oni truju pomogle da dobiju veće prinose. Ali o toj temi ćemo nešto više drugi put.

Ako imate dobre prijatelje i kolege koje se bave pčelarstvom razmislite o zajedničkom ulaganju koje će vam pomoći da selite vaše pčele. Česta je situacija da nekoliko pčelara uloži novac i na taj način za manje novca uz pomoć ptijatelja uspe da dodje do svega što mu je potrebno (kontejnera, kamiona, kombija, platformi itd..)

Naravno ovo je ukratko, sažeto, bez detaljisanja, želja nam je bila da početnik dobije neku sliku o seljenju, da zna šta može da očekuje i čemu da se posveti.

Za sva ostala pitanja slobodno nam se javite na naš instagram profil @pčelarstvomedus .

Teks pisao Toma kovačević, pod mentorstvom Marka Kovačevića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button