Zdrava hrana i život na selu

Džemara: Planinski delikatesi od voća i povrća!

Ivana Popović, narodni poslanik u Vladi Republike Srbije, pokrenula je svoj brend domaćih proizvoda pod originalnim nazivom „Džemara„. Da se razumemo, brend nije samo logo ili originalni naziv, proizvod ili usluga. Brend je unutrašnji osećaj koji kupci imaju o proizvodu, on postoji u srcu i mislima pojedinaca, strpljivo se gradi, a samo najbolji opstaju.

Džemara Vas podseća na sve ono što je domaće, iskonsko i izvorno, toliko lepo i čisto da ćete prvom degustacijom stvoriti taj unutrašnji osećaj, koji traje i govori puno toga o brendu.

Da nam je više domaćih brendova.

Sasvim slučajno sam otkrio Vaše proizvode, tražeći u marketu domaći proizvod, modernog i specifičnog ukusa, koji su me definitivno oduševili ukusom, dizajnom, kvalitetom i uopšte pojavom samog brenda, u čemu leži tajna? Možete li nam reći nešto više o asortimanu Vaših proizvoda?

Tajna je u ljubavi, koliko god to zvučalo poznato. Od malih nogu zaljubljena sam u kulinarstvo i putovanja. Putujući po svetu, nastojala sam da upoznam druge kulture, pre svega kroz njihovu tradicionalnu kuhinju i autentično restoraterstvo. Eksperimentišući i sama u kuhinji, još od perioda osnovne škole, upila sam, čini mi se u svoje biće, mirise, boje i ukuse začina sa raznih meridijana. Na kraju sam, boraveći na svojoj dedovini u zapadnoj Srbiji, gde svake jeseni pripremam zimnicu, shvatila da je naša tradicionalna kuhinja, obogaćena začinima iz celog sveta, zapravo najbolja gastronomska kombinacija na planeti. 

Tu sam pokrenula proizvodnju planinskih delikatesa od voća i povrća, pod prepoznatljivim nazivom „Džemara“. Mi se nalazimo na Jagodnji iznad Krupnja, na visini od skoro 600 metara. Okruženi smo organskim malinjacima, kupinjacima, šljivicima i drugim voćnjacima.

Gde se mogu pronaći Vaši proizvodi i na koji način se mogu poručiti putem interneta?

„Džemara“ proizvode možete da pronađete u megamarketima Mercator, Roda, Idea i Univerexport, širom Srbije. Ima nas i u prodavnicama zdrave hrane i buticima delikatesa u Beogradu. Proizvodi mogu da se naruče, naravno, i na našoj internet strani www.dzemara.com Za isporuke preko 1400 dinara, poštarina je besplatna.

  

Pored raznovrsnih proizvoda iz slatke i slane linije, da li biste izdvojili jedan kao omiljeni, da Vas nešto veže ili podseća na ukus tog proizvoda?

Budući da sam fan slatko-slanih kombinacija u tanjiru, meni su omiljeni džemovi koji se konzumiraju uz jače sireve i meso: „Džemara“ malina sa ljutom papričicom, „Džemara“ jagoda sa biberom i „Džemara“ višnja sa đumbirom. Odlično se slažu i sa domaćom pitom sa sirom.

Slušajući Vaše razgovore u kojima ste predstavljali svoj brend, napomenuli ste da dok ste živeli u inostranstvu, inspiraciju pronašli na jedan specifičan način, povezujući domaću tradiciju i inostrane ideje? Gde danas nalazite inspiraciju kada živite u Srbiji?

Iako smo trenutno ograničeni u smislu putovanja, online nebo je širom otvoreno za sve nas. Ideja ima na pretek ne samo u virtuelnom svetu, već i u Rađevini, koju sam zamenila za Beograd iz poslovnih razloga. Naše komšije su poljoprivrednici, koji nam iznose svoja iskustva stečena tokom uzgoja različitih sorti voća i povrća. Sve to me inspiriše da i dalje pravim originalne kompilacije inostranih začina i srpske tradicije.

 

U jednom od Vaših intervjua, a s obzirom na to da ste narodni poslanik, istakli ste da je Vaša orijentacija u Skupšiti prema ruralnim sredinama, poljoprivredi, ženama i malom preduzetništvu, agrarnom biznisu, dakle svemu onome što može itekako povoljno i stimulativno uticati na seosku sredinu u Srbiji. Da li smo po Vašem mišljenju, ličnom primeru i zalaganju, na pravom putu koji vodi ka oporavku sela?

Iako svi govore da će naša sela opusteti za nekoliko decenija, ubeđena sam da će ih budućnost demantovati.  I predsednik, i Vlada Republike Srbije, i svi mi zajedno radimo na jednakom unapređenju svih delova naše zemlje i decentralizaciji. Otvaraju se fabrike, nova radna mesta, gradi se i radi na sve boljoj infrastrukturi kako na regionalnom tako i na lokalnom nivou, pomaže se i poljoprivredi i ruralnim sredinama kroz razne podsticaje i programe.

Doba širokopojasne digitalizacije čini ruralnu sredinu katkad primamljivijom za život od urbane. Digitalni nomadi su nezavisni ljudi koji se sele za svojom pasijom, u predele netaknute prirode. Selo je idealno i za mlade bračne parove koji žele da se bave samostalnom proizvodnjom i da odgajaju svoju decu u zdravom okruženju. Na kraju, selo je kao stvoreno i za samostalne ljude u najboljim godinama, koji osećaju zov za prirodom i želju da urbanu svakodnevicu zamene izazovima poljoprivrede. To su ostvarene osobe koje ne haju za predrasude u vezi godina i navodnih ograničenja koje one donose. Njihova smelost slaže se sa našom tradicionalnom sredinom, na isti način kao što se slažu đumbir ili cimet sa domaćim slatkim od višanja ili pekmezom kako su ga spremale naše bake

Šta biste poručili mladim ljudima koji imaju ambicije da se vrate na staro porodično imanje i pokrenu mali brend u okviru svog poljoprivrednog gazdinstva?

Moj moto je: Red, rad i disciplina. Takođe, želim da ulijem svima hrabrost da veruju u sebe, u svoju ideju i da su im to sigurni začini za uspešan život u ruralnim sredinama.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button