Zdrava hrana i život na selu

Emir Kusturica: Postali smo „nategnuto društvo“!

Gost emisije Sasvim prirodno na RTS1 bio je poznati srpski reditelj Emir Kusturica.

Gostujući kod nepriokosnovenog Jovana Memedovića, Emir je govoreći drvetu kao prirodnom materijalu za gradnju, koji godinama otkriva svoju lepotu i strukturu, napravio po svemu sudeći interesantno poređenje sa stanjem današnjeg društva.

„Lepo je gledati materijale koji propadaju, pa i čovek propada? Zašto mi ne bismo uživali u drvetu koje otkriva svoju strukturu kao što i naše lice otkriva?“

„Ne! Sve treba nategnuti! Sve treba zategnuti! Sve treba prenapregnuti, kako bi što gluplje trajalo, u tome je tajna! Da bi svi bili slični, da bi svi imali ono što je neophodno da bi se uklopili u to „nategnuto društvo“!“

Da li nam je svakog dana kroz ovakve izjave potrebno podsećanje u kom se pravcu kao društvo krećemo, ili mi to znamo, ali praveći se da ne vidimo i ne spoznajemo put kojim idemo, bez obzira na posledice, bezobzirno nastavljamo dalje.

Stidimo se sela, poštenog života, prirodnih materijala, starih kuća i dobrih ljudi, a kao društvo favorizujemo sve što je sušta suprotnost tome. Pre ili kasnije, to mora i treba da prestane, vraća se vreme pravih vrednosti i dobrih ljudi, koliko brzo stiže, samo od nas zavisi.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button