Stocarstvo i mehanizacija

Evropa smanjuje stočni fond, da li je to šansa za Srbiju?

Danas je Svetski dan bez mesa. Ukupna proizvodnja mesa vredna je 900 milijardi dolara a zamenskih proizvoda za meso 6 milijardi dolara. Ipak, hrana na bazi biljnih proteina ima godišnji rast od 10 do 20 odsto.

S druge strane, stočarstvo se smanjuje. Ukidaju se farme. Pogotovo u Evropskoj uniji čija je Zelena agenda označila proizvodnju mesa, mleka i jaja kao velike zgađivače.

Iako je Srbija u procesu pridruživanja, to nije put koji treba da sledimo. Zamenski proizvodi za meso na bazi biljnih proteina su velika niša za našu poljoprivredu, ali stočarstvo ne sme da trpi, smatra Miljan Ždrale, direktor agrobiznis sektora Evropske banke za obnovu i razvoj za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Kaže da ćemo u proizvodnji mesa ipak morati više da radimo i to na poboljšanju standarda zaštite životne sredine, odnosu prema životinjama, uslovima odgoja i odlaganju otpada, jer će kompanije koje to ne rade, snositi dodatna poreska opterećenja.

Soja je najvažnija sirovina za zamenske proizvode za meso i mleko. Domaća kompanija „Soja protein“, postala je vlasništvo američkog giganta upravo zbog prednosti činjenice da je Srbija zemlja u kojoj nije dozvoljena proizvodnja GMO.

Gost Dnevnika, Miljan Ždrale smatra da je ta firma Mercedes srpskog prehrambenog sektora jer može da proizvodi koncentrate i izolate proteina koji se koriste u ishrani ljudi i životinja ali pre svega u farmako i kozmetičkoj industriji u kojima GMO nije dozvoljen.

Deficitarna roba na evropskom tržištu koju mi možemo da proizvedemo u mnogo većim količinama pored šećera su i uljarice: suncokret, uljana repica.

Izvor: RTS1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button