Stocarstvo i mehanizacija

Farmeri traže sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vičićem – u suprotnom novi protest!

Proizvođači mleka u centralnoj Srbiji uputili su predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarski poljoprivrede Jeleni Tanasković zahtev za razgovor o problemima u toj grani poljoprivrede do srede, 5. aprila, a ako odbiju, protest blokadom puteva najavljen je za četvrtak, 6. april.

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije, Šumadije i Pomoravlja Milija Palamarević rekao je da od države traže minimalnu cenu mleka od 65 dinara po litru.

„Tražimo da se utvrdi minimalna cena mleka od 65 dinara po litru i da se dodeli subvencija za svaku junicu kako bi se obnovio stočni fond. To bi državu koštalo deset milijardi dinara koje neće da odvoji, a za gradnju stadiona može da potroši po 70 miliona evra“, rekao je Palamarević.

Dodao je da je zahtev odgajivača goveda i da vlasnici krava dobiju premiju za svako grlo, a ne kao sada tek ako imaju najmanje tri krave.

On je rekao da proizvođači zahtevaju i da se plati premija za svaki litar mleka predatog mlekari, a ne pod uslovom da je proizvođač za tri meseca prodao najmanje tri tone.

Palamarević je rekao da se od Vučića traži i da poljoprivreda ima priortet u finansiranju u narednih pet godina.

Istakao je da ukoliko predstavnici države odbiju razgovor da će 6. aprila biti na šest sati blokirana raskrsnica puteva u Ravnom Gaju, od koje putevi vode ka Kniću, Kraljevu i Kragujevcu i raskrsnica u Mrčajevcima, odakle putevi vode ka Kraljevu, Čačku i Kniću.

Izvor: N1/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button