Tržište i konkursi

Grčki poljoprivrednici protestuju zbog nepodnošljivih cena goriva i đubriva!

Stotine grčkih farmera, neki na traktorima, protestovalo je u petak u Atini, zahtevajući dodatno smanjenje poreza i povećanje subvencija za borbu protiv visokih cena goriva i đubriva koje su skočile od ruske invazije na Ukrajinu.

Poljoprivrednici, koji su organizovali višenedeljne proteste zbog visokih cena energije ranije ove godine, kažu da su njihovi troškovi toliko visoki da će biti primorani da smanje proizvodne površine i takođe podignu cene za potrošače.

Vlada je do sada uložila oko 3,7 milijardi evra (4,08 milijardi dolara) od septembra da ublaži razliku zbog rastućih troškova energije i goriva za poljoprivrednike, domaćinstva i preduzeća.

Smanjen porez na promet đubriva za 46% na 13% i u četvrtak je objavljeno da će biti dodatno snižen, na 6%, a takođe je najavljena olakšica poreza na gorivo za poljoprivredna vozila.

Poljoprivrednici kažu da mere nisu dovoljno dobre i da je sve postalo preskupo, od goriva do stočne hrane.

„Naš opstanak je zaista u pitanju ove godine“, rekao je jedan demonstrant, Giorgos Lautis. „Sa troškovima proizvodnje, struje, poljoprivredne opreme, goriva.

„Situacija je postala nepodnošljiva“, rekao je drugi poljoprivrednik, Diamanto Kritikou.

„Ne možemo da obrađujemo svoje parcele, zbog visokih cena nismo u mogućnosti da sipamo naftu u svoje mašine i ne možemo da kupimo seme, đubrivo… biće problem sa snabdevanjem hranom u zemlji.“

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je maloprodajne cene benzina i dizela na rekordno visoke.

Rusija je takođe veliki proizvođač kalijumovih, fosfatnih i azotnih đubriva i lider u izvozu đubriva, koji čini 13% svetske proizvodnje.

Ovog meseca, rusko ministarstvo trgovine i industrije je poručilo proizvođačima đubriva u zemlji da privremeno zaustave izvoz.

Kao rezultat sukoba u Ukrajini, Agencija Ujedinjenih nacija za hranu saopštila je prošle nedelje da bi međunarodne cene hrane i žitarice mogle porasti i do 20%.

Izvor: Reuters

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button