Mladi u agraru

Istraživanje: Zbog velike upotrebe pesticida, naglo pada broj oprašivača! – Sara Simeunović

Treći međunarodni simpozijum o pčelarstvu, apiterapiji i nutricionizmu održan je 9. decembra 2023. godine. Sara Simeunović, studentkinja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu objavila je apstrakt naučno istraživačkog rada na temu Antioksidativna aktivnost meda. Apstrakt je objavljen u zborniku radova, a Sara je svoj rad prezentovala na pomenutom simpozijumu.

Istraživanja pokazuju da je zbog upotrebe pesticida naglo opao broj oprašivača, a povećala se kontaminacija meda i pčelinjih proizvoda. Apstrakt možete pročitati u nastavku teksta.

Med predstavlja aromaticno jedinjenje, prirodnu namirnicu koja sadrzi veliku kolicinu nutritivnih vrednosti koja se primenjuje u ishrani, ali i u medicini zbog lekovitih svojstava koje poseduje. Bioaktivna jedinjenja (fenoli, karotenoidi, nezasicene mane kiseline, itd.) smatraju se korisnim za Ijudsko zdravlje zbog svojih potencijalnih pozitivnih efekata. U zdravoj ishrani vazno je obezbediti redovan unos namirnica koje su bogate bioaktivnim jedinjenjima, a jedna takva prirodna namirnica je med.

Na stepen kvaliteta meda uticu ekoloski, botanicki i geografski faktori, nacin skladistenja i cuvanja meda, ali hemijske i biohemijske osobine meda koje se ispituju u laboratorijskim uslovima primenom odgovarajucih metoda. Rezultati mnogobrojnih analiza ukazuju na bioaktivni i farmakoloski potencijal meda (antioksidativni, antibakterijski, antifungalni potencijal i sl.), pa otuda razlog siroko rasprostranjene primene meda u nutritivne, medicinske, terapeutske i druge svrhe.

U ljudskom organizmu sled varenja hrane i slicnih procesa, dolazi do pojave slobodnih radikala kao sporednih produkata. Slobodni radikali su izazivaci promena oksidativnog metabolizma, imaju sposobnost nadvladavanja zastitnih enzima, i tako da izazovu ostecenja membranskih lipida, proteina i DNK materijala. Na takav nacin dolazi do narusavanja procesa celijskog disanja, brzeg starenja celija, pa je moguca i smrt istih. Ljudski organizam obezbeduje antioksidanse koji neutralisu slobodne radikale, ali je isto tako neophodno unositi hranu koja u svom sastavu sadrzi jedinjenja koja su antioksidansi. Iz tog razloga, u danasnje vreme se sve vise tezi ispitivanju namirnica u cilju ispitivania i utvrdjvania prisustva antioksidativnih jedinjenja. Prisustvo fenola i flavonoida predstavlja pokazatelj antioksidativnog efekta, a kada je med u pitanju cesto i boja (tamnija nijansa smede), kao jedan od fizickih parametara moze biti indikator istog efekta. Kako u svakodnevnom zivotu liudi jos od davnina konzumiraju razlicite vrste meda istovremeno kao prirodnog zasladivaca i kao lek, cilj ovog istrazivanja je utvrdivanje prisustva antioksidativnih supastanci, odnosno antioksidativne aktivnosti razlicitih vrsta meda.

Postoji zavisnost izmedu boje meda i antioksidativnog efekta, to jest svetlija boja meda ukazuje na manji antioksidativni efekat, a tamnija boja ukazuje na veci antioksidativni efekat. Antioksidativna svojstva hrane su jedna od redovnih analiza koje se rade na razlicitim izvorima hrane kako bi se otkrile njihove moguce sposobnosti za unapredjenje zdravlia. Tako i ovaj naucni rad daje na znacaju antioksidativnosti meda i njegove koristi za ljudsko zdravlje.

Kljuene reci: med, fenoli, flavonoidi, antioksidativna svojstva.

Izvor: https://www.researchgate.net/profile/Sara-Simeunovic-2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button