Voćarstvo i vinogradarstvo

Jagoda: Potrebe zasada za kalijumom? *najčešće greške*

Ukoliko govorimo o prihrani zasada jagode, u pogledu potreba za Kalijumom, potrebno je od 90 do 270 kilograma K2O. Količine se u zavisnosti od tipa i obezbeđenosti zemljišta hranivom, fenofaze i kapaciteta biljke, koriguju. Moram striktno da napomenem da se količine đubriva koriguju, a ne sa njima preteruje.

Poremećaji u usvajanju hraniva?

Šta to beše i koji su potencijalni problemi?

Jagoda je veoma osetljiva na poremećaje u usvajanju hraniva. Ukoliko se desi da kojim slučajem dođe do dizbalansa, odnosno poremećaja ravnoteže, najčešće je to krivicom proizvođača ili agronoma, praktično je izuzetno teško izvodljivo u istom proizvodnom ciklusu doći do kvalitetnih pomaka, odnosno makar nadoknaditi izgubljene prinose.

Manje više na internetu ima dosta podataka i informacija o ishrani jagode, formulacijama đubriva namenjenim za svaku fenofazu i velike prinose, međutim pored svega toga mogu se dogoditi određene greške, odnosno poremećaji u ishrani.

Na samom početku cvetanja biljke, idealno bi bilo primeni Agrolution Special 313 (14:7:14+14CaO), pre svega zbog izbalansiranog odnosa azota i kalijuma, kao i kalcijuma koji bi trebalo primenjivati na početku ove fenofaze pa na dalje.

Međutim, šta posle? Koju formulaciju primeniti?

Više puta sam o ovom problemu pisao, čak i u povrtarskim kulturama, a to je da kako biljke budu krenule da diferenciraju plodove, treba postepeno, opet napominjem postepeno, povećavati procenat Kalijuma (K) u formulaciji đubriva, gde bi kasnije bilo dobro primeniti AgroLution Special 324 (14:8:22). Nako toga, tek u fazi aktivne berbe treba primeniti AgroLution Special 316 (13:5:28), znači postepeno, prema zahtevima biljke.

Dobro. To je idealno, zar ne? Verovatno se pitate kako nastaju greške? E pa evo ovako..

Susreo sam se da dosta slučaja da su proizvođači, na preporuku agronoma, na samom početku fenofaze zametanja i rasta plodova, primenjivali formulacije đubriva sa 30% Kalijuma.

Šta se desilo?

Dobili su kontraefekat, umesto da dobiju na krupnoći, plodovi su ostali sitni, gde su takvi većinom krenuli da menjaju boju i otpočeli zrenje, što nikako nije dobro. Da se razumemo, ne mora da znači da đubrivo nije kvalitetno, već da nije primereno toj fenofazi u kojoj se nalazio zasad jagode u momentu primene.

U tom slučaju, kada dođe do takvog dizbalansa i greške, možemo korigovati određene stvari, naravno u pogledu ishrane. Vratite se četiri reda i nazad i pročitajte formulacije đubriva.

Jeste li? Idemo dalje..

Svaku preporuku dobro razmotrite i proverite, pre nego što savet usvojite a zatim to primenite na svojoj proizvodnji. Cene skaču, a ulaganja su velika, zbog toga u proizvodnji nemate pravo na grešku, jer se svaka skupo plaća. Samo visokim prinosom, možete da povratite uloženo i ostvarite profit. Radite mudro.

Za savete ili preporuke u proizvodnji mi možete pisati na mejl stojanovicmilos@poljoprivrednenovosti.com ili na broj telefona 0616004495

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button