Voćarstvo i vinogradarstvo

Jagodari: Izbalansirana ishrana je broj 1 za kvalitet i prinose!

Jagoda kao voćna vrsta važi za jednu od najvećih potrošača đubriva, pa ćemo se u ovom tekstu fokusirati na pravilnu, izbalansiranu ishranu.

Videćemo zbog čega je jagoda kao voćna vrsta potrošač đubriva i koje su to količine u pitanju.

Pre nego što krenemo, podelite tekst sa prijateljima koji se bave proizvodnjom jagoda.

Najznačajnije oruđe u postizanju visokih prinosa, dobrog kvaliteta i tržšnosti jagode je izbalansirana ishrana.

Predozirana ishrana azotom u odnosu na kalijum, slabi imunološki sistem biljke, čime se otvaraju putevi infekcije, fitopatogenima, naročito bolestima uvenuća i pojačava intenzitet napada i brojnost populacije štetnih insekata.

Verovatno se pitate: Dobro, ali kako da znamo koji je pravi odnos u formulaciji đubriva između azota i kalijuma?

Da biste odabrali adekvatno đubrivo i prilagodili formulaciju fenofazi razvića, najpre morate biti sigurni da li je đubrivo koje ste odabrali proverenog kvaliteta?

Đubriva koja se izdvajaju kvalitetom na tržištu iz programa ICL, jagodari širom Srbije imaju samo reči hvale. Od startnih formulacija, imate mogućnost izbora formulacije i takav odnos elemenata (NPK) koji možete prilagoditi u svakoj fenofazi jagode, ali i drugih voćarskih i povrtarskih kultura.

Nego da se vratimo na odnos azota i kalijuma, te odabiru pravilne formulacije..

Kod jagodastog voća, kalijum čini čak 60% ukupnog sadržaja suve materije ploda i praktično je nemoguće u fazi porasta i zrenja plodova jagode izvan odnosa NPK 2:1:3 (primer Agrolution Special 324 – 14:8:22) ili 2:1:4 (primer Agrolution Special 316 13:5:28) odgovarajuću boju, sjaj, sadržaj šećera i dobar ukus.

Ishrana kalcijumom je takođe bitna za čvrstinu plodova i njihovu ispunjenost.

Magnezijum je jako važan jer ulazi u sastav hlorofila.

Opšte procene su da je za 1 hektar zasada jagode potrebna 1 tona vodotopivih đubriva, naravno prilagođenih formulacija u zavisnosti od fenofaze razvića.

Šta možete učini kako biste unapredili svoju proizvodnju, pobošljali kvalitet i povećali prinose?

Ono što je jedna od najvažnijih stvari u samoj proizvodnji, jeste Vaše znanje o kulturi koju uzgajate.

Pored podrške i pomoći stručnog lica, neophodno je ulagati u znanje, kako bi na što bolji način vodili svoj zasad i postizali vrhunske prinose.

U knjizi Jagoda – Miladin Šoškić možete pronaći neophodne i praktične informacije o razmnožavanju jagode, sortama, zasnivanju zasada, sađenju, nezi, dopunskom đubrenju.

Zakidanje loznica, zalivanje i zaštita od bolesti su bonus delovi uz pomoć kojih je proces proizvodnje jagode zaokružen u ovoj knjizi.

Knjigu možete poručiti slanjem poruke na Facebook stranicu Poljoprivredne novosti ili slanjem poruke na mejl stojanovicmilos@poljoprivrednenovosti.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button