Tržište i konkursi

“Kada se radi i bere, bere se svake godine. Kada se prodaje, prodaje se samo jednom.“

Tekst, koji ćete pročitati u nastavku, nije tekst potkrepljen suvim činjenica i dosadnom statistikom, koliko unutrašnjim osećajem jednog poljoprivrednika. Ovaj tekst nije izveštaj sa nekog od mnogobrojnih sastanaka udruženja poljoprivrednika sa senzacionalnim naslovom koji će vas odmah privući njemu, šokirati ili zabrinuti? On je ono što jeste. Kolumna. Bitno ili nebitno mišljenje jednog od mnogih u ovoj državi.

Činjenica je, govorio sam mnogo puta, da se u poljoprivredi ne vidi jasna politika i strategija razvoja iste, kao i da se ista u poslednjih nekoliko godina ne nalazi u zavidnoj situaciji. Cene proizvoda su iz godine u godinu sve niže, plodne parcele gde se nekada gajilo voće ili povrće postaju staništa gmizavaca, korova ili skrovište divljači.

Isto tako je činjenica da se previše lako odustaje od poljoprivredne proizvodnje pravdajući se da je neisplativo. Iste one parcele u koje smo se kleli godinama ranije prodaju se nekim nepoznatim ljudima po bagatelnim cenama, često nerazmišljajući da se njiva prodaje samo jednom! Na putu, kojim idem ka svojim voćnjacima, svakog meseca iskoči po neka tabla da je njiva ili kuća na prodaju.

Mnogo je primera da se baš na tim prodatim parcelama, uspostavi ozbiljna poljoprivredna proizvodnja koja vlasniku donosi ogroman profit. Baš ona parcela koju smo prodali, baš TA poljoprivreda koja je nama neisplativa.

Mislim da nije toliko problem u državi, koliko u nama. Ulenjili smo se kao narod, koliko god to ne hteli da priznamo. Porodica kao osnovna jedinica društva, gotovo da ne postoji. Osećaj dužnosti i pripadnosti, koji je vekovima ranije ugrađivan u genetski kod jedne porodice izgubio se. Istina boli, a istina je da ćemo ako se nastavi olako prodavanje zemlje i imovine postati ponovo feudalno društvo sa nekoliko zemljoposednika na selima i svim ostalima kao njihovim slugama. Njima će se isplatiti naše hladovanje i “krckanje“ novca koji smo dobili od prodaje. Završiću ovaj tekst rečenicom – “Kada se radi i bere, bere se svake godine. Kada se prodaje, prodaje se samo jednom.“piše: mladi poljoprivrednik Ilija Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button