Zdrava hrana i život na selu

Kako izabrati mesto za pčelinjak? – MEDUS

Izbor mesta za pčelinjak se često zanemaruje. Međutim, to je velika greška. Ako želimo maksimalne prinose, moramo da brinemo o svakom detalju, koji na kraju može biti presudan.

Pčelarstvo morate posmatrati kao jedan lanac u kojem je svaka karika bitna na svoj način. Ako na početku preskočite neki korak ili mu ne posvetite dovoljno pažnje, to se možda neće odmah primetiti, ali će kad tad doći na naplatu. Zato što je zakon prirode jači od bilo kog drugog zakona.
Jedna od prvih karika je naravno izbor mesta za vaše nove košnice.
Tri najbitnije stvari kod mesta za pčelinjak su :

  • Da ima dovoljno hrane (nektar i polen)
  • Da je pčelinjak zaštićen od vetra
  • Da se u blizini nalazi neki izvor vode

Naravno da ovo nisu jedini uslovi na koje treba da obratite pažnju. Međutim pčelari retko kada mogu toliko da biraju. Pčelinjak se često postavlja na placu koje već imamo i koji nisu izabrani konkrento za bavljenje tim poslom. Najčešće je u pitanju porodično nasleđe ili plac nekog prijatelja.

Kako odabrati pravo mesto za pčelinjak?

Pored ova tri po nama osnovna uslova, poželjno bi bilo da je to mesto udaljeno od velikih saobraćajnica, fabrika, raznih postrojenja, jakog noćnog osvetljenja, deponija i slično. Dalje od saobraćajnica ne znači daleko od bilo kog puta, koliko je važno da pčelinjak bude u prirodnom okruženju toliko je važno i da ima sređen i obezbeđen prilaz. Posebno kada se krene sa seljenjem košnica.

Ako već ne možete da birate poseban plac onda se potrudite da na tom placu koji ve imate izaberete najbolju poziciju za vaš novi pčelinjak . Poželjno je da pčelinjak bude na sunčanoj strani placa, što bi stariji pčelari rekli, postavi pčelinjak na onu stranu placa gde se prvo istopi sneg. Naranvo mesta na kojima je nekada bio vinograd su takođe dobar izbor za vaše košnice.

Pored svih ovih stvari koje smo ukratko naveli, potrebno je da vodite računa i o vašoj okolini. Posebno obratite pažnju da li su košnice previše blizu nečijeg dvorišta, štale i slično. Ne vole svi pčele, ne prija svima njihovo prisustvo, možda je neko alergičan na ubod ili bi prisutvo pčela uznemirilo domaće životinje u neposrednoj blizini. Veoma je bitno imati dobar odnos sa sa svojim okruženjljm kada ulazite u neku novu avanturu kao što je pčelarstvo.

Probajte da ispunite što više od gore navedenih uslova,a za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti na instagram profilu @pcelarstvomedus, a mi ćemo se potruditi da vam odgovorimo u granicama našeg znanja i mogućnosti.

Tekst pisao Toma Kovačević, uz mentorstvo Marka Kovačevića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button