Tržište i konkursi

Kako je i gde nastao sistem kap po kap i cherry paradajz?

Jevrejski pioniri su u ranoj fazi stigli u Izrael bez ičega i uvideli da ni to mesto ne nudi skoro ništa. Shvatili su da je zemlja većinom nepredsretljivo, kamenito tlo – veoma nepogodna za gajenje hrane.

Čitavu polovinu, Negev na jugu, čini pustinja. Na plodnijem severu carovala je malarija.

Bilo je to sveto mesto, ali su brzo uvideli – ne i naftno mesto, to je jedan od malobrojnih predela u tom regionu bez nafte. Prvi pioniri naišli su na težak izazov, bez stručnosti i iskustva. Sudbina je ukazivala da završetak njihove priče neće biti srećan.

Danas, posle toliko godina, Izrael nije beznadežna pustinja neprestanog siromaštva – on je tehnološko čudo, stečište naučne preduzimljivosti kome zavide velike ekonomije sveta. Tolika gustina startapova koja se ne može pronaći nigde u svetu.

Ljudi su se borili. Sadili su po njivama i voćnjacima, naterali pustinju na povlačenje. Kopali bunare u pesku.

Kada bi zemlja omanula sa prinosom, pa su u krevet odlazili gladni, zaklinjali su se da će pronaći rešenje. Prokrenuli su 1921. godine istraživački institut na kojem su mogli da proučavaju seme, zemljište i navodnjavanje i stoku, gde su mogli stići do novih načina da dobiju bolji prinos od zemlje.

Većina napora bila je usresređena na čisti opstanak. Da bi se borili protiv nedostatka hrane, istraživali su seme i sadili useve koji mogu duže da opstanu u skladištima – tako je nastao čeri paradajz.

Da bi se nosili sa nedostatkom vode, razvijali su nove tehnike za recikliranje, sve dok skoro polovina njihovih useva nije rasla od već korišćene vode.

Izmislili su proces navodnjavanja koji se zove kap po kap, može da navodnjava njivu sa i do 70% manje vode, bez ikakve štete po useve.

U to vreme nisu ni pomišljali da će to postati jedna od najvažnijih poljoprivrednih inovacija u svetu, da će se izvoziti i biti kopirana da bi pomogla da nahrani ceo svet.

Miloš Stojanović

Odlomak iz knjige – Ovde nema mesta za male snove. – Šimon Peres

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button