Voćarstvo i vinogradarstvo

Kako nadoknaditi fosfor (P) u zemljištu pri podizanju vinograda? *detaljno*

Ovo je jedan od izuzetno značajn stručni tekst koji Vam itekako može koristiti prilikom zasnivanja vinograda, ali i u toku osnovnog đubrenja, odnosno koje su to količine fosfora (P) u zemljištu, izraženo u miligramima (mg), kako bi što lakše razumeli vrednosti navedene u analizi zemljišta i na osnovu toga izračunali potrebnu količinu P2O5 koju trebate uneti u zemljište.

Fosfor je neophodan element mineralne ishrane koji je deficitaran na mnogim tipovima zemljišta. Otuda je neophodno nedostajuće količine nadoknaditi.

Optimalni nivo fosfora u obliku P2O5 u zemljištu za potrebe vinove loze iznosi 15-25 mg na 100 grama vazdušno suvog zemljišta.

Najčešće zemljštima koja se koriste za podizanje vinograda nedostaju količine od 10mg P2O5 na 100 grama vazdušno suvog zemljišta.

Verovatno se pitate, kako nedostajaću količinu preračunati u kilogramima, odnosno tačno onoliko koliko je zemljištu potrebno kako bi nadoknadilo taj deficit? Evo kako

Nedostajuća količina P2O5 se množi sa faktorom 30

10 x 30 = 300 kg

Dobijeni rezultat predstavlja potrebnu količinu čistog P2O5 u kg na 1 ha površine.

Ovaj broj se deli sa brojem 16 koji predstavlja procenat (%) čistog P2O5 u superfosfatu. Ukoliko se koristi drugo fosfatno đubrivo, onda se deli brojem koji predstavlja procenat (%) čistog P2O5 u njemu.

300 : 16 = 18,75

Dobijeni broj predstavlja količinu superfosfata u mc neophodnu za 1 ha površine, što u tonama iznosi 1,875 t/ha ili 1875 kg/ha superfosfata.

To je neophodna količina superfosfata pri meliorativnom đubrenju za potrebe nadoknađivanja 10mg P2O5 na 100 grama vazdušno suvog zemljišta.

Ovakvo đubrenje se primenjuje u svrhu popravljanja karakteristika zemljišta prilagođeno određenoj kulturi, u ovom slučaju vinovoj lozi.

Da napomenem, ovo su orijentacione količine, a za svako konkretno zemljište se nakon analize po istom obrascu utvrđuju potrebne količine ovog elementa.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button