Ratarstvo i povrtarstvoZaštita bilja

Kako pristupiti suzbijanju najznačajnije bolesti paradajza na otvorenom polju?

Usled nestabilnih vremenskih uslova u proteklom periodu, proizvođači paradajza na otvorenom polju, pretrpeli su velike štete od grada, a onda i nizbežnih prouzrokovača bolesti koji su iz dana u dan sve agresivniji.

Oštećenja nastala na nadzemnim organima biljaka, stvorile su idealne uslove za razvoj bolesti, to jest, otvorene na rane na stablu, granama i lišću. Plodovi nisu ostali neoštećeni, uprkos redovnim hemijskim tretmanima i pravilnoj ishrani. Čak i sitna oštećenja na plodovima paradajza, umanjila su ili skroz obezvredila takve proizvode na tržištu.

Nakon svih redovnih tretmana, na velikom broju zasada paradajza, na otvorenom polju, primećeno je prisustvo Bakteriozne pegavosti lišća i krastavosti plodova paradajza (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria). Bakteriozno oboljenje koje je po svojoj prirodi izutetno agresivno, napada nadzemne delove biljaka.

Prvi simptomi primećuju se na lišću, zatim na plodovima, a kako se bolest širi pege se mogu uočiti na stablu. Veoma je važno napomenuti, da su pomenuti simptomi, odnosno pege, mrke boje, oivičene žutim oreolima.

Kako biste što lakše uočili ovu bolest, odnosno da ne biste bili u dilemi, kako bolest kulminira pege se šire i spajaju, a obolelo tkivo se lomi i ispada. Vizuelnim pregledom imaćete utisak kao da je došlo do pucanja pege, pukotine se mogu javiti takođe na stablu, što je svakako ozbiljniji stadijum bolesti.

Kada je reč o plodovima, tu takođe dolazi do izumiranja tkiva, a usled velikih oštećenja od grada, procenat za ostvarivanje zaraze je itekako veći.
Dolazimo do najbitnijeg dela na koji morate posebno obratiti pažnju, a to su preventivne i kurativne mere u borbi protiv ovog prouzrokovača bolesti?

Krenućemo od preventive.

Pravilna ishrana i dobra agrotehnika znatno će umanjiti prisustvo bolesti i potencijalnu mogućnost za ostvarenje zaraze.

Kako bi plodovi bili što zdraviji, otporniji i jači, primena kalcijuma je neizbežna. Preporučujem primenu kalcijuma od početka cvetanja pa na dalje, na početku jednom u 14 dana, a kasnije jednom u 7 dana. O pravilnoj folijarnoj i fertigacionojoj ishrani sam do sada pisao, tekstove možete pronaći na portalu. Ukoliko imate neka određena pitanja u vezi specifičnih problema oko ishrane u određenim fenofazama, otvoren sam za svaki vid konsultacije, možete me kontaktirati putem sajta ili na mejl adresu stojanovicmilos@poljoprivrednenovosti.com

Štete od grada na plodovima, pogotovo ona veća oštećenja, nije moguće rešiti. Poenta je u tome da što je bolje plod pripremljen za stresne uslove, lakše će iste pretrpeti sa manje oštećenja. Kalcijum jeste itekako važan za sam kvalitet ploda i njegovu čvrstoću, kao i za mnoge fiziološke procese unutar biljke. Ključnu ulogu igra izbalansirana ishrana, od početka, pa sve do kraja sezone, a što ste mogli pročitati u mojim dosadašnjim tekstovima. Samo će na taj način zasad biti u dobroj kondiciji, spreman da podnese stresne uslove.

Što se tiče hemijskih tretmana, preventivnih i kurativnih preparata, postoji nekoliko opcija, pa ćemo pomenuti neke i prokomentarisati detalje.
Protiv obog prouzrokovača bolesti, preporučuju se preparati na bazi bakra, cineba, mankozeba, maneba.

Pomenuo sam preparate na bazi bakra, ali imajući u vidu da bakteriza razvija rezistentnost na preparate te vrste, bitno je razdvojiti i uporediti određene preparate na tržištu.

U preventivne svrhe preporučuje se primena preparata:
• Funguran OH (bakar i bakarhidroksida) u koncentraciji 0,4% (40 grama u 10 litra vode)
U kurativne svrhe preporučuje se primena preparata:
• Nordox 75 WG (bakar iz bakaroksida) u koncentraciji 0.3% (30 grama u 10 litra vode)
*Napomene:

  1. S obzirom na to da su fungicidi površinskog delovanja, izutetno je bitno da se tretmani odrade pažljivo, kako bi preparati prekrili što veći procenat površine biljke.
  2. Kontaktno delovanje preparata je podložno spiranju sa tretirane površine, pa je s tim u vezi veoma važno da se tretman ne radi neposredno pred kišu, kako ne bi došlo do spiranja istog, a samim tim i manjeg učinka preparata. Nakon nanošenja preparata na tretiranu površinu, treba proći određeni vremenski period, a da preparat ne bude speren sa nadzemnih, odnosno tretiranih površina biljaka.
  3. Ukoliko se u Vašem zasadu još uvek u toku faza cvetanja na višim etažama biljke, tretmani se preporučuju u poslepodnevnim časovima, kada se dnevna temperatura spusti. Na temperaturama preko 27-28 stepeni, može doći do pojave ožegotina na cvetovima, a samim tim i sušenju u propadanju istih, što znatno može oštetiti potencijal biljke i smanjiti prinose.
  4. Posebna napomena za preparat – Nordox 75 WG. Najčistiji oblik bakra i bakaroksida koji se nalazi u ovom preparatu skoncentrisan je na 750 grama po kilogramu. Prilikom mešanja preparata sa vodom, morate obratiti pažnju i tačno vagom izmeriti gramažu, jer može doći do čestih grešaka prilikom odmeravanja ovog preparata, zbog njegove zapremine.
  5. Bakar oksid je najčistiji oblik bakra. Imamo učešće dva atoma bakra u jedinjenju, pa je samim tim procenat učešća atoma bakra u molekuju preko 88%.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button