Tržište i konkursi

Katastrofa: U januaru uvezeno 4 miliona litara mleka! Šta će se desiti sa našim farmerima!?

Kako nezvanično saznajemo u našu zemlju je u toku januara uvezeno preko 4 miliona litara mleka, 1,4 miliona kilograma sira i 680 000 kilograma mleka u prahu.

Smatramo, ukoliko se nastavi ovim tempom uvoz, nijedna mera koju donosi Ministarstvo poljoprivrede neće pomoći ni ti sačuvati farme krava od pokolja. Prelevman od 15 dinara po litri mleka u februaru mogu donekle uticati na smanjenje uvoza mleka s obzirom da je prosečna cena uvezenog mleka u januaru oko 49 euro centi , dok prelevman na sir je apsolutno nedovoljan kako smo to i na sastanku u Vladi Srbije naglasili, tako da ćemo tražiti ponovo prelevman od 200 dinara po kg na uvoz sira.

Jasno smo dali do znanja ko su pravi krivci za prevelike zalihe koje su stvorene , ali moramo istaći i da su krajnje kukavički ispale mlekare koje su bile na sastanku u Vladi , a samo dva dana posle toga su oborile otkupnu cenu mleka. Te iste mlekare , nijednom rečju i gestom u Vladi nisu dale do znanja premijerki i prisutnim ministrima da su u toliko teškoj situaciji i da će spuštati otkupnu cenu mleka.

Krajnje licemeran , bezobrazan i neodgovoran odnos pojedinih mlekara, te ćemo se ponovo obratiti ministarstvu sa zahtevom za uvođenje prelevmana na sir od 200 dinara po kg i da nam se predoči kakav stav o svojoj cenovnoj politici je dostavila svaka mlekara s obzirom da na samom sastanku se nisu izjašnjavale…

Izvor: Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button