Tržište i konkursi

Ko protestuje dobio je subvencije, ko ćuti dobiće kredit! *protesti se nastavljaju

Poljoprivrednici ubskih sela Pambukovica, Novaci i Trlić parkirali su jutros svoje traktore u centru Uba, na platou kod Nisove pumpe, a potom krenuli u protesnu vožnju centrom varoši, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo položajem poljoprivrednih proizvođača u Tamnavi. Protestovali i poljoprivrednici iz Roćevića kod Kraljeva, Zrenjanina, Batočine, Rače i Lapova.

Jedan od učesnika i organizatora skupa Branislav Glišić, iz Pambukovice, rekao je da je očekivao masovniji skup ali da je policija jutros bila prisutna na svim prilaznim putevima Ubu, a po njegovim saznanjima bilo je i drugih pritisaka na seljake da se ne pojave i podrže ovaj skup.

„Mi se ne bavimo politikom, mi samo želimo da poručimo da ovako više ne ide! Cene goriva rastu iz dana u dan, cena veštačkog đubriva nikad veća, a subvencije po hektaru neprihvatljive s obzirom na sva ova svakodnevna poskupljenja“, rekao je Glišić.

Istakao je da je on mlad čovek, da ima 33 godine i da se opredelio za opstanak na selu i bavljenje poljoprivredom, ali da pod ovakvim uslovima ne može da opstane.

„Obrađujem 50 hektara oranica, ove godine samo pod pšenicom imam 24 hektara. Sa ovom cenom veštačkog đubriva, evro za kilogram, nema šanse da obavim neophodno prehranjivanje useva. Prošle godine sam državi predao 100 tona pšenice po ceni od 21 dinar za kilogram“, kaže Glišić i pita se gde je ovde računica.

On je rekao da će poljoprivrednici , pored svih pritisaka, nastaviti da se bore za pravedniji položaj u društvu.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button