Stocarstvo i mehanizacija

Koji je pravi traktor za vaše gazdinstvo?

Traktor je velika i važna jednokratna investicija. Tako, prilikom odabira odgovarajućeg novog traktora za poljoprivrednu proizvodnju, poljoprivrednici traže rešenja koja će ih služiti godinama, pa čak i decenijama. Postoji mnogo važnih parametara koje treba uzeti u razmatranje. Jedan od najvažnijih jeste, naravno, ekonomska isplativost, koja se najviše meri veličinom poljoprivrednog gazdinstva i brojem radnih sati godišnje.

 ODABIR TRAKTORA U ODNOSU NA VELIČINU GAZDINSTVA

Kada je reč o veličini poljoprivrednog gazdinstva, a tako i ekonomskoj isplativosti traktora, računica je jednostavna. Uporedite cenu željenog traktora sa brojem radnih sati godišnje i videćete da li je traktor isplativ ili ne. U slučaju, malih poljoprivrednih gazdinstava, gde se često koristi samo jedan traktor, preporuka je uzimati takozvane univerzalne traktore. Traktore koji će moći da na zadovoljavajućem nivou obavljaju najraznovrsnije radne zadatke na gazdinstvu.

U slučaju srednjih i velikih poljoprivrednih gazdinstava, gde na gazdinstvu često postoji više od jednog traktora, prilikom kupovine novog traktora, pre svega treba odrediti glavnu namenu traktora i na osnovu toga, tražiti ekonomski najisplativiji model.

Još jedna važna stvar kada je reč o isplativosti traktora, jeste šta od opreme ulazi u cenu traktora, a za koje ćete pogodnosti morati da izdvojite dodatnu sumu novca. Naša preporuka je pogledati ponudu kompanije Mehanizacija Trgomen, koja je generalni uvoznik Lovol traktora na teritoriji Republike Srbije. Lovol traktori u okviru osnovnog paketa imaju razne pogodnosti poput: radia, klima uređaja, tegova, priključaka za vazduh…

ODABIR TRAKTORA PREMA NAMENI

Kada je u pitanju namena traktora, postoji nekoliko stvari koje treba uključiti u odluku. Pre svega to je osnovna delatnost kojom se poljoprivredno gazdinstvo bavi.

Tako će se za voćarstvo i vinogradarstvo pre svega birati mali, uski, voćarski traktori, kojima se lako manevriše između redova voćnih zasada, kakav je omiljeni traktor voćara iz Centralne Srbije, Lovol 504 III generacije.

Ukoliko su na gazdinstvu pre svega zastupljene povrtarske kulture, najvažnije je odabrati traktor koji ima veliki broj stepeni prenosa, koji se može sporo kretati i dobro kontrolisati u njivi, za tu namenu preporučujemo Lovol 454 III, koji ima 12/12 stepeni prenosa.

Za gazdinstva gde se pretežno uzgajaju ratarske biljke, kakva su u Vojvodini, preporučujemo velike, snažne traktore, koji imaju dobru zadnju vuču, kako na njivama moraju učestvovati u različitim operacijama od dubokog oranja, do prihranjivanja biljaka. Ovo su traktori sa 75+ konjskih snaga, kakvih u ponudi Mehanizacije Trgomen trenutno ima 5 različitih modela snage od 75ks do čak 130ks.

ODABIR TRAKTORA PREMA TIPU ZEMLJIŠTA

U odnosu na tip zemljišta i nagib terena, traktore treba birati prema njihovoj snazi, težini i pogonu. Kod lakših, peskovitih tipova zemljišta, gde je i sama obrada lakša, moguće je koristiti i traktore manjih snaga i težina. Međutim, kod teških glinovirtih zemljišta, kakva često srećemo u Vojvodini, potrebni su snažni traktori, sa velikom vučnom silom, spremni za duboku obradu tako teškog zemljišta.

U ponudi Mehanizacije Trgomen, nalaze se traktori različitih težina, od svega 1350kg kakav je model Lovol 254, pa do čak 6300kg kakav je model Lovol 1304 III generacije. Dok za one, čije su potrebe za traktorima srednje težine i snage, iz ponude ovog distributera mogu se izdvojiti traktori poput Lovol 454 III generacije, težine 2600 kg sa 45 ks, Lovol 504 III generacije 2900 kg sa 50ks ili Lovol 604 III generacije težine 3120kg sa 60ks.

Još jedna važna stvar kod obrade zemljišta, svakako je i njegova sklonost ka sabijanju. Pa ukoliko radite na zemlji koja je sklona lakom sabijanju, treba se ipak odlučiti za traktore nešto manje težine, kako ne bi došlo do nepotrebnog gaženja zemljišta.

U odnosu na nagib terena, treba obratiti pažnju na pogon traktora. Na obradivim zemljištima, kakva su širom Centralne Srbije, preporučljivo je odlučiti se za traktore koji imaju pogon na sva četiri točka, kako bi se rizik od prevrtanja traktora, usled nagiba terena, sveo na minimum. Takvi su traktori Lovol 354 III generacije i Lovol 454 III generacije.

Lovol 354 III

Kako Mehanizacija Trgomen ima izuzetno široku ponudu različitih traktora, po pristupačnim cenama, sigurni smo da će se u njihovoj ponudi pronaći traktor za svakoga od vas, bez obzira na potrebe gazdinstva i kupovnu moć gazdinstva. Za kompletnu ponudu posetite sajt https://www.mehanizacija-trgomen.com/ ili kontaktirajte predstavnika prodaje, Jovana, koji vam uvek stoji na raspolaganju.

Jovan Ristić

📞 +381 36 862 438

📲 +381 64 64 9 59 07

📧 jovanr@trgomen.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button