Voćarstvo i vinogradarstvo

Koliko košta podizanje 1 ha zasada kruške? *isplaćuje se u 5. godini*

Kruška je cenjena, rado gajena voćna vrsta zbog velike upotrebne vrednosti plodova. Poslednjih decenija postojale su velike oscilacije u količini i kvalitetu plodova kruške iz više razloga (zastarela tehnologija gajenja, šarenilo sortimenta, pojačan napad prouzrokovača bakterijalne plamenjače, nestabilno tržište, itd.).

Kako u Srbiji postoje povoljni prirodni uslovi, a na domaćem i inostranom tržištu kruška je deficitarna, poslednjih godina raste interes proizvođača za gajenjem kruške. Od uslova tržišta i mogućnosti plasmana kruške zavise u velikoj meri ekonomski rezultati.

Pre zasnivanja zasada neophodno je izvršiti sveobuhvatnu analizu agroekonomskih uslova, od kojih zavisi i izbor sortimenta i veličina zasada, pa je cilj rada bio analizirati troškove ulaganja u podizanje zasada kruške.

Za ispitivanje su uzete dve sorte Vilijamovka i Santa Maria. Rezultati agroekonomske analize pokazali su da investiciona vrednost podizanja 1 ha zasada iznosi 8975,75€. Troškovi nege zasada u prvoj godini iznose 2020,25€, u drugoj 1803,25€, a u trećoj 3026,00€.

Ukupno ulaganje u podizanje i negu zasada u prve tri godine iznosi 18510,25€. Troškovi nege zasada kruške u punoj rodnosti su 4657,00€. Investiranje u proizvodni zasad kruške otplaćuje se u petoj godini i ostvaruje zarada.

Ukoliko bi intenzivni zasad ostvario veći prinos za 35% od prosečno planiranog, što je odlika proizvodnje u gustoj sadnji investicija bi se otplatila u četvrtoj godini.

Prinos kruške u drugoj godini nakon sadnje je bio oko 2 kg po stablu. Prinos voćnjaka koji ima 1.677 stabala /ha bio je 3.334 kg. U trećoj godini prinos je bio oko 7 kg po stablu iznosi 11.669 po hektaru.

Prinos plodova bio je nizak do treće godine i puna rodnost započinje u četvrtoj godini, sa 17 kg po stablu. Prinos pri punoj produktivnosti bio je 28.339 kg po hektaru.

Značajno je da u godinama povoljnim za krušku, prinosi plodova u voćnjacima velike gustine premašili su 20 kg po stablu ili 30 tona po hektaru.

Plodovi kruške plasirani su na veleprodaju i lokalna tržišta, a takođe su se prodavali za izvoz organizovano. Prosečna cena za prvoklasnu krušku je iznosila 0,5 € / kg. Voće koje nije zadovoljavalo standarde kvaliteta za svežu potrošnju je prodata prerađivačkim kompanijama koje plodove uglavnom prerađuju u rakiju.

Swisslion-Takovo, sa sedištem u Gornjem Milanovcu, velika kompanija u ovom regionu koja krušku Viljamovku prerađuje u rakiju pod istim imenom i kupuje plodove kruške po ceni od 0,25-0,30 € / kg.

Izvor: Acta Agriculturae Serbica, Vol. XXIII, 46(2018); 157-165 165 Ekonomska analiza podizanja zasada kruške

2 Comments

  1. Imate li analizu troskova podizanja 1ha vino grada (vinske sorte) na sopstvenom zemljistu (posedujem 3,5 ha) sa analizom povracaja sredstava, ukoliko bi se grozdje prodavalo, a koliko ukoliko bi se pocelo I sa proizvodnjom vina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button