Zdrava hrana i život na selu

Konačno bagrem!

Posle nekoliko sušnih i slabih godina, pčelari su dočekali proleće/leto 2022. i konačno lepe prinose bagremovog meda.

Bagremov med je najpoznatija vrsta meda u Srbiji, neki kazu da je najkavlitetniji, neki da je najpoznatiji, neki da je najlepsi, ali svakako bagremov med je na najvecoj ceni. Shodno tome pčelarima je bagremova paša veoma bitna sa finansijske strane. Razlika u ceni izmedju bagremovog meda i ostalih vrsta meda na otkupu može biti i duplo veća, tako da je jasan razlog tolike brige i muke oko bagremove pase.

Zašto je ona toliko specifična i zašto je teže doći do bagremovog meda od npr. sunckretovog ili nekog drugog..?

Kao što znate bagrem je korovska biljka, za razliku od voća, suncokreta i ostalih biljaka o kojima čovek brine, bagrem je prepušten sam sebi. Pored toga što se on ne gaji i ne održava, njegov cvet je veoma osetljiv. Tj potrebno je dosta uslova da bi bagrem lepo medio i da bi pčele mogle da uzimaju nektar iz njegovog cveta.

Često se zbijaju šale sa pčelarima u porleće da se stalno žale, žale se kada je hladno, žale se kada ima kiše, žale se kada nema kiše, žale se kada je mnogo vruće….Međutim bagremova paša je toliko specifična da sve ima svoje razloge.Ukratko, pre same paše potrebno je lepo vreme da bi se pčele na vreme razvile, zatim je potrebno da bagrem ne smrzne, kada bagrem procveta potrebno je da lepo medi, a to nece moci ako pada kiša. Takodje će slabo mediti ako je mnogo vruće i nema uopšte kiše. Kao što bagrem može da smrzne tako se može desiti da se bagrem na velikoj vrućini žargonski rečeno „skuva“ i da daje vrlo slabe prinose.

Prethodnih godina je uvek falio jedan od ovih uslova i paše su bile vrlo loše, prinosi su bili slabi. Međutim ove godine se konačno sve poklopilo, pčelinja društva su se lepo razvila, bilo je dosta pčela u zajednicama, vreme je poslužilo i prinosi su bili veoma dobri. Ima primera da mnogi pčelari nisu bili tu, da su zapostavili svoje košnice, ali su ipak izvrcali lepe količine meda. Što je na kraju dokaz, da priroda može sve samo kada hoće.

Kada prva paša prodje dobro, sve je lakše, pčele su „jake“, imaju meda i spremni idemo dalje na lipu, suncokret, livadu…Nadamo se veoma uspešnoj pčelarskoj godini, svim kolegama neka je medno i srećno!

Toma Kovačević ; Medus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button