Voćarstvo i vinogradarstvo

Malinari u utorak u Ministarstvu poljoprivrede na pregovorima!

Malinari okupljeni u Udruženje „Naše voće Srbija“ će se u utorak, 4. aprila, sastati sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Njihovi predstavnici očekuju rešenje nagomilanih problema u tom sektoru poljoprivrede, koji su se preneli iz prošlogodišnje sezone.

Kako je za Novu ekonomiju rekao Božo Joković, predstavnik udruženja  i direktor Zemljoradničke zadruge Agro-eko voće iz Arilja, „malina nema alternativu“ jer od tog voća živi 500.000 stanovnika Srbije, u regijama gde se već decenijama intezivno obavlja njena proizvodnja.

„U utorak 4. aprila imamo sastanak sa ministarstvom i predstavnicima svih opština u kojima je zastupljeno gajenje maline. Nadamo se da ćemo ove godine rešiti taj strahovito veliki problem, jer već ulazimo u novu sezonu sa nerešenim problemima iz 2022. godine“

On nam je potvrdio da se u hladnjačama i dalje nalazi velika količina prošlogodišnje maline koja nije prodata, kao i da zbog toga nije isplaćen deo prošlogodišnjeg roda velikom broju malinara.

Malina je inače prošle godine u Srbiji dostigla rekordnu otkupnu cenu, koja se kretala od 500 do 600 dinara za kilogram.

Veliki broj malinara i dalje ne zna šta da očekuje od naredne sezone, budući da su ponovo poskupeli troškovi proizvodnje, poreč toga što prošlogodišnji rod i dalje nije isplaćen.

Izvor: Nova ekonomija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button