Voćarstvo i vinogradarstvo

Martovski radovi u vinogradu! Suzenje vinove loze!

Vinova loza / Početak godišnjeg ciklusa / Suzenje ili plač vinove loze-

Prolećno buđenje kreće sa fenofazom koja se u narodu naziva poznatim terminom plač – suzenje ili eksudacija vinove loze. Kretanje sokova u našim uslovima kreće u II dekadi marta meseca.

U uslovima povećane temperature, koren intenzivno usvaja vodu, a pod dejstvom korenovog pritiska, voda se trasportuje kroz sprovodne sudove i na kraju izlazi kroz iste.

Sok sadrži hranljive materije, aminokiseline, šećere, enzime ( biološke katalizatore ), organske kiseline, ali u neznatnim koncentracijama.Gubitak nije značajan, ali je pravo vreme za osnovno đubrenje.

Agromaster 11:8:27 + 2CaO + 13SO3 osnovno đubrivo je sačinjeno od granula koje oslobađaju hraniva iz dana u dan, u trajanju od 2 meseca. Savršen balans ishrane i postepeno oslobađanje hraniva pomažu vinovoj lozi i u narednim fenofazama što je izuzetno bitno.

Zbog svoje univerzalne formule nalazi primenu u svim usevima. Primena u zasadu vinove loze : 250 – 300 kg/ha.Inkorporira se, u fazi pripreme zemljišta.Ishrana zasada vinove loze putem korišćenja Agromastera, rezultovaće visokim prinosom i kvalitetnim grozdovima.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button