Mladi u agraru

Mladi poljoprivrednici grada Smedereva informisani o aktuelnim lokalnim javnim pozivima za poljoprivrednike

U okviru projekta „Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi“ , Učenici Tekstilno tehnološke i poljoprivredne škole „Despot Đurađ“ iz Smedereva uz mentorsku podršku Mladih poljoprivrednika Srbije, održali su informativnu tribinu na kojoj je glavna tema bila u vezi sa Aktuelnim lokalnim javnim pozivima za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi.

Tribina je održana u sredu 03.maja.2023. godine u sali Regionalnog centra za profesionalni razvoj u Smederevu.

Mladi koji su prethodno prošli trodnevni trening, ovog puta zauzeli su ulogu vršnjačkih edukatora i svojim vršnjacima predstavili mogućnost apliciranja po vrat sredstava uloženih u kupovinu mašina i opreme prema sektorima proizvodnje, kao i nabavku kvalitetnih priplodnih grla, gde je mogućnost povrata čak 80% vrednosti investicije bez uračunatog PDV-a.

Lokalni budžet grada Smedereva za sve mere podrške u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na godišnjem nivou, kreće se oko 40.000.000 dinara, dok je maksimalni iznos koji jedno poljoprivredno gazdinstvo može da ostvari u jednoj godini 200.000 dinara, kaže Oliver Aleksić koordinator projekta.

Sastanku su prisustvovali i profesori stručnih poljoprivrednih i veterinarskih predmeta, kao i predstavnici gradske uprave grada Smedereva, koji su istakli važnost blagovremenog informisanja što većeg broja poljoprivrednika o mogućnostima apliciranja i korišćenja ovih budžetskih sredstava.

U okviru projekta urađena je i dublja analiza potreba i sprovođenja mera poljoprivredne politike na nivou ovog grada, gde je utvrđeno da je iskorišćenost ovih sredstava gotovo 100% i da na godišnjem nivou pravo na podsticaje u poljoprivredi ostvaruje oko 600 poljopritvenika, čija su poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu.

Dalje aktivnosti Mladih poljoprivrednika Srbije, svakako će biti usmerene na podršku mladima, koji nameravaju da ostanu na svojim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i nastave da se bave poljoprivredom, istakao je Mladen Minić predsednik udruženja, koji je sa učesnicima podelio svoje iskustvo.

Oliver Aleksić, naglasio je da su Mladi poljoprivrednici Srbije i Agronews kroz ovaj projekat kreirali jedinstvenu web platformu www.podsticajiupoljoprivredi.rs na kojoj će objavljivati sve lokalne javne pozive i na kojoj će poljoprivrednici vrlo lako moći da pronađu sve programe, konkurse i izveštaje o sprovedenim programima u svojim gradovima i opštinama.

Na samom kraju, za sve učesnike upriličen je koktel i dogovorena dalja saradnja, a stručni tim MPS osnažen i proširen i u Podunavski region, gde se planiraju nove aktivnosti, kao odgovor na istaknute potrebe mladih poljoprivrednika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button