Mladi u agraru

Mladi poljoprivrednici Srbije stupili u pridruženo članstvo KOMS-a!

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) je savez 110 udruženja mladih i za mlade, koji predstavlja najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Srbiji.

KOMS je zapravo zagovaračka platforma za unapređenje položaja mladih i deluje kao spona između mladih, svojih organizacija članica i različitih donosioca odluka i pružaoca programa i usluga za mlade (pre svega države i institucija).

Dakle KOMS zagovara unapređenje položaja mladih u Srbiji.

KOMS u 2021/2022. godini ima tri ključna strateška cilja:

  1. Unapređenje sistema omladinske politike i mehanizama aktivnog učešća mladih;
  2. Unapređenje i poštovanje prava mladih;
  3. Doprinos izgradnji kapaciteta omladinskog sektora i obezbeđivanje podsticajnih uslova za jačanje udruženja mladih i za mlade.

KOMS će kroz svoje programe uticati na unapređenje položaja mladih u svim oblastima koje su važne za mlade, ali pre svega u sledećim tematskim oblastima:

  • Zapošljivost mladih;
  • Informisanje i medijska pismenost mladih;
  • Zdravlje mladih;
  • Socijalna uključenost i ravnopravnost mladih.

Udruženje Mladih poljoprivrednika Srbije osnovano je 2019. godine sa ciljem da okupi i čuje mišljenje svih mladih poljoprivrednika na području čitave Srbije. Ima za cilj da pomogne u stvaranju boljih radnih i životnih uslova, pruži pomoć i podršku u poljoprivrednoj proizvodnji.

Udruženje ima u članstvu 400 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava, a 350 je registrovano iz Udruženja. Od svog osnivanja ima nekoliko projekata.

Na X redovnoj Skupštini Krovne organizacije mladih Srbije, Udruženje Mladih poljoprivrednika Srbije prestavljali su stručni saradnici Slađana Radović, master agroekonomista i Miloš Stojanović, inženjer fitomedicine.

Stručni saradnici su kroz svoje izlaganje predstavili Udruženje, njegov rad i angažovanje na projektima, kako i na koji način se komunicira sa mladim poljoprivrednicima i koliki je napredak ostvaren u institucialnom rešavanju problema mladih ljudi koji žive na selu.

Udruženje je ispunilo uslove za kandidaturu u pridruženo članstvo, a na Skupštini je većinskom odlukom delegata i delegatkinja, Udruženje Mladih poljoprivrednika Srbije, primljeno u pridruženo članstvo.

Ovo je pre svega važan korak za zajednicu mladih poljoprivrednika u procesu poboljšanja životnih i radnih uslova za sve mlade ljude koji žele da se bave poljoprivredom.

„Drago mi je da sam imao priliku da predstavljam Udruženje i koordinišem procesom pristupanja u pridruženo članstvo Krovne organizacije Srbije.“ – rekao je Miloš Stojanović, stručni saradnik Udruženja Mladih poljoprivrednika Srbije

Izvor podataka o KOMS-u: Zvaničan sajt Krovne organizacije mladih Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button