Mladi u agraru

Mladi voćar: Bogaćenje srpskih seljaka postoji samo na televiziji!

Senzacionalističke vesti o napretku srpske poljoprivrede i enormnoj zaradi i bogatstvu srpskih seljaka česta su pojava na stupcima nekolicine dnevnih listova u našoj državi. Cene skaču, roba je izuzetno tražena, rekordan profit, rekordan izvoz u protekloj godini su neke od tema koje više zabavljaju čitaoce nego što prenose stvarnu sliku i stanje srpskog agrara.

Protekla 2021. godina jeste donela boljitak u jednom svom delu. Ali smo se ipak kao svi naivni i lakoverni ljudi ponadali da će moja generacija ipak doživeti novu zlatnu eru srpske poljoprivrede i visok standard života a ne preživljanja prosečnog poljoprivrednog gazdinstva. Protekla godina je počela jako čudno. Vremenske prilike (mrazevi) su donele nešto manji rod određenih voćnih vrsta.

Jako dobra cena pojedinih voćnih vrsta uz prevrtljive vremenske prilike!

Kajsije su prošle godine, u krajevima gde su preživele prevtrljive vremenske prilike, imale jako dobru cenu i bile su tražene. Jer ih nigde nije bilo. U vreme punog cvetanja šljiva, breskvi i još nekih voćnih vrsta u Srbiji je pao sneg što je dovelo do toga da su pojedine sorte ovih vrsta imale loše oprašivanje i zametanje plodova, što je takođe dovelo do smanjenih prinosa kao i do povećanja cena kasnije. Malina je protekle godine, takođe zbog smanjenog roda i lošeg stanja zasada u kojima nije bilo navodnjavanja, imala rekordnu cenu. Za ovu godinu se najavljuju još veće cene i još manji rod.

U jeku sezone posle mnogo godina su se mogli videti zadovoljni proizvođači. Cene su bile na nivou koji je omogućavao ne samo preživljavanje već i realizaciju ulaganja koja su dugo odlagana upravo zbog tog preživljavanja.

Prve loše vesti za voćare stigle u sred leta!

Krajem jula i početkom avgusta provejavaju prve loše vesti za voćare koji su sarađivali sa najvećim izvoznikom voća u Rusiju. Kroz ljude se provlače informacije o teškom stanju firme, dugovima i blokadi računa. Mesec dana kasnije vesti se potvrđuju. Poljoprivrednici dobijaju obaveštenja da je firma u blokadi, da nisu u mogućnosti da isplate potraživanja i predloge da im se dug isplati u visini od 70% u narednih 5 godina sa grejs periodom od dve ili tri godine.

Pri kraju sezone, poljoprivrednicima se, u poverenju, prenose informacije da nas očekuje poskupljenje preparata za zaštitu, repromaterijala, veštačkog đubriva i goriva. Taman kada su poljoprivrednici pomislili da je naišla jedna dobra godina za njih, jesen nas je demantovala.

Cene svih navedenih proizvoda neophodnih za stabilnu proizvodnju skaču i poništavaju razlike u cenama proizvoda iz 2020. i 2021. godine. Veštačka đubriva vrtoglavo skaču za 100% od prethodne cene. Cena goriva takođe ide na gore. Vlada Srbije i resorno ministarstvo obećavaju pomoć poljoprivrednicima oko nabavke veštačkog đubriva.

U januaru 2022. od Ministarstva poljoprivrede povoljni krediti!

U januaru 2022. nadležno ministarstvo kao meru objavljuje liniju povoljnih kredita kod komercijalnih banaka za nabavku repromaterijala i veštačkog đubriva koja je više nasmejala poljoprivrednike nego što je zaista pomogla. Na kraju februara 2022. godine država objavljuje da će subvencije po hektaru biti duplirane, sa 4.000 na 8.000. Ako neko izvede rečunicu, videće da ih je država samo vratila na nivo od 4.000 od prošle godine jer je razliku pojela inflacija i povećanje cena proizvodnje.

Godinama zastupam tezu da poljoprivrednici moraju da obrate više pažnje na kvalitet onoga što prodaju a da će cena i isplativost proizvodnje same doći. Da je potrebno da se pravi manje grešaka u procesu proizvodnje koje utiču na kvalitet krajnjeg proizvoda. I dalje stojim iza toga. Protekla godina je bila godina pomešanih osećanja, onih lepih i gorkih.

Šta nas čeka u 2022. godini!?

Što bi Njegoš rekao, čaša meda ište čašu žuči. Hoće li 2022. godina doneti novo povećanje cena, stvarnu isplativost proizvodnje ili ćemo se iz godine nadanja vratiti u godinu preživljavanja? Koliko nam je stvarno bila uspešna ta najbolja 2021. godina?

Autor: Ilija Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button