Ratarstvo i povrtarstvo

Od oranice do voćnjaka koji donosi zaradu

Nalazimo se u periodu godine kada je idealno vreme započeti planiranje podizanja novih voćnjaka na svojim parcelama. Da li će neki voćnjak redovno donositi zaradu ili će biti jedna od promašenih investicija koja će nam pored novca oduzeti i nekoliko godina, zavisi od mnogih faktora.

Prva i najvažnija mera, koju svaki poljoprivredni stručnjak preporučuje je analiza zemljišta i analiza vode, ukoliko postoji mogućnost navodnjavanja na parceli koju ste odabrali. Na osnovu analize zemljišta dobijate preporuke, kao što su: koja voćna kultura bi najbolje uspevala na tom potesu, koji mikrobiološki elementi i u kojoj razmeri nedostaju zemljištu i slično. Uz osnovnu analizu zemljišta, preporuka je da se pre sadnje, u procesu pripreme zemljišta, izvrši rigolovanje parcele.

Sledeći korak jeste nabavka kvalitetnih sertifikovanih sadnica, ukoliko nemate svoje.  Na našem prostoru postoji veliki broj rasadnika koji nude kvalitetne sadnice. Ipak najveća poteškoća poljoprivrednika jeste polemika oko kupovine sorti u rasadnicima. Mnogi rasadnici, često svojim nemarom, neki svojom naivnošću, na papiru prodaju jednu sortu dok je u realnosti to druga sorta, često manje atraktivna za tržište od željene. Veliki problem je i to što se to primeti tek kada voćnjak prorodi a do tada je poljoprivrednik izgubio dve- tri godine i još tri koje će izgubiti ukoliko bude morao da ponovo podiže voćnjak. Kod samog izbora sorti u zasadu, morate imati jasnu sliku u koju svrhu podižete voćnjak tj za koje tržište. Različita tržišta traže različite sorte voćnih kultura stoga morate obratiti pažnju i na taj detalj.

Zapravo, ono što niko ne govori, nažalost, je da prava priprema za podizanje zasada počinje skoro godinu dana pre same sadnje. Često i duže. Mera o kojoj će vam retko ko govoriti je analiza voćnjaka i njihovih rodnosti u potesuu gde se nalazi vaša parcela. Uz analizu je neophodna i priča susedima. Ukoliko na području gde ste planirali da sadite kajsije ne vidite nijednu kajsiju ili ste primetili voćnjak kajsija u kome u toku sezone niste videli nijednu kajsiju, ipak razmislite o promeni voćne vrste koju želite da sadite. Voćnjak ne sadite da bi ste brali jednom u pet godina nego svake godine. Onaj prazan hod od godina kada ne berete dovodi do gubitaka i neisplativosti proizvodnje. 

Još jedna stvar koju vam niko neće reći prilikom podizanja zasada je analiza i predviđanje tržišta. Što duže pratite tržište manju ćete grešku napraviti. Analiza će vam pokazati čega u poslednjim godinama na tržištu ima previše što je rezultovalo višegodišnjim padom cena i trendom koji se nastavlja u istom smeru. Takođe, istom analizom ćete doći do onih voćnih kultura koje kada se uz redovnu rodnost i stabilnu cenu donose zaradu na koju ćete smeti da se oslonite u svojoj proizvodnji. Kod pojedinih voćnih vrsta čak i pojedinačne sorte su manje ili više atraktivne na tržištu.

Na osnovu iznetog, može se zaključiti da podizanje i nega savremenog voćnjaka može biti isplativ i unosan posao ukoliko se postigne balans između agrotehničkih mera, saveta poljoprivrednih stručnjaka i ljubavi prema tom poslu.

Ilija Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button