Ratarstvo i povrtarstvoTržište i konkursiVoćarstvo i vinogradarstvo

Osiguran plasman proizvoda ili direktna prodaja? Gde je pomoć države? – PG Đokić

Nakon teškog i reklo bi se, kriznog perioda koji smo preživeli nakon situacije sa korona virusom, sve veći broj poljoprivrednika prepoznao je ogromnu šansu koje društvene mreže pružaju, a reflektuju se upravo na prodaju. Poljoprivredno gazdinstvo Đokić iz okoline Šapca, uvidelo je tu šansu mnogo pre ostalih, tako da su njihove objave na društvenim mrežama za svaku pohvalu. Ima tu svega, povrtarstva, voćarstva, prinosa za ponos i još mnogo toga, što svakodnevni život i naporan rad nosi sa sobom.

Naš domaćin ispričao je svoju priču za portal Poljoprivredne novosti i ukazao na sam značaj društvenih mreža, njihovog uticaja na posao kao i proširenje proizvodnje, ali i pozitivan uticaj na ostale poljoprivrednike. Pročitajte u nastavku veoma interesantnu priču o ovom poljoprivrednom gazdnistvu iz okoline Šapca:

“Naše poljoprivredno gazdinstvo se nalazi u selu Mala Vranjska kod Šapca. Gazdinstvo vodimo brat i ja. Radimo prevashodno jagodu na povrsini od 50 ari i kupus na povrsini od 60ari. Plan nam je da u ovoj godini prosirimo u proizvodnji jagode. Pored ove dve kulture radimo 15 hektara zemlje,  od toga 5h pšenice, 7 hektara kukuruza i 3 ha trave.”

Proizvodnja kupusa na Poljoprivrednom gazdistvu Đokić

Na pitanje da li ima osiguran plasman proizvoda, i kakvo je njegovo mišljenje o nestabilnom tržištu u zemlji, naš domaćin odgovara:

“Da, imam osiguran plasman jagode i kupusa, takodje psenice i kukuruza.O nestabilnom trzistu je diskutabilno pricati. Situacija nije ni malo dobra, cene nisu zadovoljavajuce, zarade ima, ali daleko je to od dobrog. Svim proizvođačima pa i meni predstavlja problem, iz razloga sto kad udjemo u neki posao, nije sigurno  da l’ cemo izgubit ulozena sredstva, ili cemo bar nesto zaraditi.”

Osiguran plasan jagoda – kvalitet na prvom mestu

Jako je interesantno da ste aktivni na društvenim mrežama i time podstičete sistem direktne prodaje kupcima, da li Vam to u nekoj meri olakšava plasman?

“Drago nam je kad pokazemo drugim ljudima nase proizvode, lepotu ovog posla. Mozda nekog i podstaknemo da pocne da se bavi ovi ovim lepim i teskim poslom. Kontaktirali su nas neki kupci za jagodu, kojima smo ove godine i prodavali. Radi se o firmi. U neku ruku olaksa U neku ruku olaksava plasnam, ali naravno i bez aktivnosti na drustvenim mrezama, prodali bi nase proizvode. ”

Da li Vam je država kroz neke mere pomogla u proizvodnji?

“Nismo koristili podsticaje od stranih drzava, plan nam je da u sledecoj godini pokusamo.  Naravno da je izuzetno značajna, ali pitanje je da li svaki poljoprivredni proizvođač može da dobije podsticaje, ili je to određeno za neke posebne ljude. Jako diskutabilna tema, o kojoj ne bih pričao.”

Pozdrav od Poljoprivrednog gazdinstva Đokic.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button