Voćarstvo i vinogradarstvo

Otežan izvoz srpskih jabuka u Rusiju!

Dugi redovi kamiona koji prevoze srpsko voće navodno čekaju na granici, jer platni sistem posustaje.

Kamioni koji prevoze srpske jabuke više ne mogu da prelaze u Rusiju, jedno od najvažnijih izvoznih tržišta voća u zemlji, kao rezultat poremećaja izazvanog ratom u Ukrajini.

Gojko Zagorac, predsednik trgovinskog udruženja Srbija ima jabuke i direktor razvoja proizvođača-izvoznika Verda Vivo, rekao je za Fruitnet da je problem ozbiljan za izvoznu trgovinu njegove zemlje, ali i za uvoznike i kupce u Rusiji.

Srbija i dalje u velikoj meri zavisi od Ruske Federacije za izvoz jabuka. U 2020. godini, prema ITC-u, više od 75 odsto njegovog izvoznog ugovora od 173.000 tona jabuka otišlo je na to jedno tržište, trgovinu čija je vrednost veća od 105 miliona dolara.

„U prvih pet dana (sukoba) zaustavili smo izvoz jabuka u Rusiju“, otkriva Zagorac. „Sve agencije koje nam daju osiguranje za fakture našim ruskim partnerima su prestale da to rade, pa je i to veoma problematično.

Zastoj je bio šok za srpske izvoznike, iako su već bili potpuno svesni svoje zavisnosti od Rusije kao tržišta. „Za sve nas to je bilo mnogo informacija koje smo trebali uzeti“, priznaje Zagorac. „Nismo znali da će [rat] početi i mnogo kamiona je bilo u tranzitu za Rusiju prošlog četvrtka kada je počeo.

Problemi sa plaćanjem

Kako su uvedene ekonomske sankcije, sposobnost ruskog tržišta za kupovinu je navodno smanjena. „S druge strane imamo problema sa plaćanjem sa ruske strane zbog Svifta i nekih drugih stvari“, nastavlja Zagorac.

„Tako da trenutno ne izvozimo – iz Srbije smo uglavnom otkazali kamione u Rusiju i očekujemo neke vesti sa njihove strane da vidimo šta ćemo. Svi se nadamo da će se problemi sa Ukrajinom i ovaj rat okončati što je pre moguće. Ali ne znamo.”

Ali on dodaje: „Naravno, ako se ponovo pokrene, onda to necće biti isti obim koji smo imali pre deset dana ili dve nedelje.

Izvor: Fruitnet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button