Ratarstvo i povrtarstvo

Pazite na svoj rasad: Niske temperature mogu da budu kobne!

Netipitični vremenski uslovi za ovo doba godine, a pogotovo za mesec februar ostaviće znatne posledice na povrtare i proizvođače rasada širom Srbije.

U ovom mesecu, vremenski uslovi su se smenjivali, od lepih i prolećnih dana sa visokim temperaturama, do tmurnog, oblačnog i vremena sa snegom i mrazom.

Trenutne jutarnje temperature ovih dana se kreću u intervalima od -5 do -8, što itekako može da ostavi negativne posledice na rasad.

Proizvođači koji imaju podne grejače u svojim rasadnicima, nekako uspevaju da zadrže preporučene temperature supstrata, međutim, ono na šta treba obratiti pažnju, jeste temperatura vazduha, koju je znatno teže iskontrolisati, obzirom na to da je napolju jako hladno u toku celog dana.

Ukoliko postoji mogućnost, treba izvšiti dogrevanje prostora, odnosno rasadnika, kako bi se što pre podigla temperatura, da bi biljke pretrpele što manji stres.

Uzimajući u obzir vremensku prognozu, vremenski uslovi sa niskim temperaturama bi mogli da potraju sve do 1. marta, međutim ne treba ni 100% verovati tome, jer se mnogo puta ispostavilo drugačije, da su se temperature menjale. Ali ipak treba biti na oprezu i voditi računa o rasadu i temperaturi.

O toga koliki stres su preživele biljke, u toj meri će uticati na ranu proizvodnju povrća u našoj zemlji. Još uvek je rano da se proceni stanje, međutim, kroz neko vreme tačno ćemo znati u kakvoj situaciji su naši povrtari.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button