Tržište i konkursi

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu sklopio saradnju sa kompanijom RioSava Exploration – ćerkom kompanijom RioTinta

Po našim saznanjima da je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu sklopio Memorandum o saradnji sa kompanijom RioSava Exploration ćerkom kompanije RioTinto, proverili smo informacije na fakultetu. Odgovore na pitanja dao nam je Prof. drNenad Magazin, Prodekan za razvoj i saradnju sa privredom.

U nastavku teksta moći ćete da pročitate osnovne informacije o Memorandumu iako mnoge stvari još uvek nisu precizno definisane.

RioSava Exploration kontaktirala je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu u vezi savetodavnih aktivnosti namenjenih poljoprivrednim proizvođačima.

Da li je potpisan Memorandum o saradnji i kada?

„Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu je potpisao Memorandum o poslovnoj saradnji sa kompanijom Rio Sava Exploration doo u januaru 2022. godine.“

Da li su kompaniji bile potrebne savetodavne aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ako jesu, možete li nam reći nešto više o tome?

„Kompanija se obratila fakultetu u vezi eventualnih savetodavnih usluga iz oblasti poljoprivrede namenjenih poljoprivrednim proizvođačima sa kojima kompanija na neki način sarađuje. Fakultet je ponudio određene savetodavne usluge kompaniji Rio Sava Exploration doo, a koje bi se vršile poljoprivrednim proizvođačima, ali do slanja ovog odgovora nije potpisan ni jedan ugovor kojim bi bliže definisali pružanje tih usluga, niti su usluge pružane.“

Na sajtu 021.rs, navodi se da postoje zajedniči interesi i vrednosti Fakulteta i pomenute kompanije, a pogotovo u oblasti razvoja studenata i poslovnih aktivnosti kompanije. Koji su zajednički interesi i vrednosti saradnje?

„Fakultet ima veliki broj potpisanih Memoranduma o saradnji sa različitim kompanijama, univerzitetima, institutima i drugim institucijama. Politika Fakulteta je da sarađujemo sa svim pravnim i fizičkim licima dok je god ta saradnja u zakonskim okvirima i dok god Fakultet, iz te saradnje, može da ostvari korist za unapređenje delatnosti kojima se bavi (nastava, nauka, saradnja sa privredom). Fakultet do sada nije odbio Memorandume o saradnji ni sa jednom firmom ili institucijom te ni u ovom konkretnom slučaju nije bilo razloga da odbijemo potpisivanje ovakvog Memoranduma koji je samo okvir za eventualnu buduću saradnju dok definisanje konkretnih akcija, u ovom slučaju u oblasti razvoja studenata i poslovnih aktivnosti kompanije, nije definisano Memorandumom, već može biti definisano dodatnim sporazumima u zavisnosti od interesa obe strane.“

Podsećamo: Protiv kompanije RioTinto, građani Republike Srbije organizovali su proteste u više navrata u proteklom periodu.

Da li vidite potencijalnu šansu za studente u vidu zaposlenja ili prakse u kompaniji RioSava Exploration? Da li je to definisano Memorandumom o saradnji?

„Što se tiče prakse u bilo kojoj kompaniji, ta kompanija mora imate delatnosti koje pokrivaju naši studijski programi i moramo imati zaključen ugovor o stručnoj praksi sa tom kompanijom. Ti uslovi za sada nisu ispunjeni sa pomenutom kompanijom. Da li postoji šansa da se neki od naših bivših studenata zaposle u kompaniji, ne zavisi od fakulteta.“

Da li će kompanija sponzorisati Fakultet ili finansirati određene projekte i istraživanja?

„Memorandum predviđa te mogućnosti, ali do sada nije bilo inicijativa na tu temu. Ako ih bude, svaka inicijativa na tu temu će biti pažljivo razmotrena, a preduslov će svakako biti definisanje međusobnih prava i obaveza kroz Ugovor ili sličan dokument.“ – dodao je Nenad Magazin

Zabranjeno je svako kopiranje teksta i objavljivanje na druge portale bez prethodnog odobrenja, navođenja izvora i linkovanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button