Mladi u agraru

Posao AGRONOMA: Šta posle studija, državna ili privatna firma?

Završen fakultet, u roku ili ste sebi dali prostora, pa bili apsolvent godinu ili više. Završili sa desetkom ili nekom nižom ocenom, više nije bitno, u ruci držite hartiju od vrednosti, znanu  kao diploma, i imate zvanje inženjera, šta  dalje? Da1je posao, naravno.

Šta bi ste mi odgovorili kad bih vam rekao da fakultet (učenje) tek počinje, pitate se zašto, pa sa fakulteta ponesete samo osnovno znanje o fiziologiji biljaka, u najboljem slučaju, tek vam prestoji učenje o svemu i svačemu, o poslovanju, o radu sa ljudima, o timskom radu sa kolegama, o funkcionisanju jednog preduzeća, pa i o fiziologiji biljaka i zaštiti o kojoj misliite da znate, i još o mnogo čemu, to je samo mali deo onoga šta vas čeka.

Pre nego se upustite u potragu za poslom, postavite sebi par pitanja, dakle ko ste? Šta ste? Šta želite biti? Da li volite to šta ste završili? Da li želite biti stručnjak ili samo tamo neki inženjer? Koliki nivo ambicija posedujete?  Kad odgovorite na ta sva pitanja, na osnovu njih pristupite, potrazi posla.

Jedno od najvažnijih pitanja, na početku,  jeste i da li raditi u državnoj ili privatnoj firmi, naravno sve ima neke svoje prednosti i nedostatke, i na osnovu odgovora na gore postavljena pitanja, leži odgovor i na ovo pitanje. Naime, odgovoriću vam na to kroz neko moje lično iskustvo, radio sam za jednu poljoprivrednu zadrugu nije državna ali ima identičnu strukturu, da kažem polu je državna, a sada radim za privatnika, u jednoj poljoprivrednoj apoteci. Ovde je zanimljivo,treba reći, to kada sam ovo pitanje postavio na društvenoj mreži LinkedIn, među starijim kolegama, uglavnom su se odlučili za privatnike, dok su moje mlađe kolege od kojih su neki još uvek studenti, a neki tek završili studije odlučili se za državnu firmu. Da li vam to šta govori? A ako mene pitate, na osnovu mog iskustva, ja bih odabrao privatnika, evo i zašto.

Dakle,  državne firme, zadruge, savetodavne službe, opštinske kancelarije, posao profesora u školama imaju tačno definisanu strukturu, hijerarhiju, i ta radna mesta dobijaju se na osnovu veza bilo koje vrste, to više nije nikakva tajna, ima i onih koji su dobili to radno  mesto bez veze na neki da kažem legitiman zakonski način, verujte mi, međutim u startu bilo da ste došli vezom ili ne, bićete okarekterisani kao da jeste. Što je dobro i loše, dobro je jer vas niko ne dira, jer ne znaju koliko je moćna osoba koja vas je dovela na to radno mesto, a loše je ako želite da učite, retko ko će sa vama podeliti svoje znanje.

Proći ćete put od kuvanja kafe, do sprovođenja neki manjih projekata, ako radite u zadruzi, kao što sam ja radio, obavljaćete poslove koji su namenjeni običnim fizičkim radnicima, na seminare, poslovna putovanja i na dalja usavršavanja možete da zaboravite, bar dok ne postanete stariji kolega, jer je to namenjeno njima. Odgovornost možete da prebacite na drugog, jer danas vam se radi, sutra ne, nema neke kontrole, sem kad je inspekcija, nekog sa vrha, jer tad se njemu radi. Sve je ovo dobro, ako i ne volite baš svoj poziv, nemate neke ambicije itd. Ako se pozicionirate super, međutim dok ste da kažem mlađi, konstantno ste u opasnosti od gubitka posla, jer postoji velika mogućnost da će vas zameniti neko sa vezom, pogotovo ako niste došli na isti način.

Neke prednosti za svakoga jeste, da su u državnim firmama jasno definisano radno vreme, godišnji odmori, plata tačno u dan, slobodan dan možete da uzmete kad god hoćete, jer nikog nije briga da li ste tu. Ono što bih ja odabrao bez razmišljanja, kad je u pitanju državno, jeste posao profesora u školi, to mi je nekako iznad svega. Tada, držite u ruci budućnost svoje struke, oblikujući buduće stručnjake. To opet zavisi od vas, ja sam ja, vi ste vi.

Nasuprot državnom je privatno, rad za privatnika je daleko teži od rada u državnom preduzeću, jer si konstantno izložen pritisku. Radite u dinamičnom okruženju, sam ili u timu, i od tebe se očekuju rezultati. Rad za privatnika je za sve one koji žele biti stručnjaci, za sve koji su ambiciozni i žele  konstantno da uče i da se usavršavaju. Tvoja pozicija u firmi zavisi samo isključivo od vas, vašeg znanja, vašeg truda i zalaganja, jer, prosto je,  privatnika zanima samo profit, a profit ćeš osigurati ti, na kraju krajeva od toga zavisi i vaša plata, bonusi i povišice, ako ste ih ugovorili, ako niste loše ste se prodali.

Kod privatnika je sve na vagi, od toga ko si, odakle si, da li si odrastao na selu ili u gradu, da li si radio tokom studija i šta si radio, imate li iskustva ili nemate, koji su ti hobiji, imate li preporuke, da li znate struku, dakle bukvalno sve i sve zavisi od toga kako pregovaraš ili prodaješ sebe. Ono što je negativno za privatnika jeste, radno vreme nije fiksno, pogotovo u sezoni, plata može biti prvog, pa sledećeg meseca desetog, nekad i kasnije, godišnji odmor ne može kad vama odgovara, jer ste u nekom roku, slobodan dan zaboravite, česti su i radni vikendi, nije to do privatnika, prosto takva nam je struka, što opet nije nužno loše. Ono gde ne bi trebali da se dvoumite, da li raditi za privatnika, jeste ako imate ambiciju biti privatnik, sam svoj gazda, preduzetnik, kako se moderno kaže.

Toliko o tome od mene, nadam se da sam vam ovim tekstom, bar pojednostavio i olakšao put portage posla. Za kraj, da vam dam još par saveta, kad tražite posao, prvo verujte mi na reč posla ima, i u državnom i privatnom sektoru, nisu svi konkursi namešteni, i dosta privatnika ne daje oglase jer traže specifično, možda baš vas. Drugo, sedite odgovorite na sva pitanja data u tekstu gore, razmislite dobro, sastavite listu potencijalnih poslodavaca, nađite njihove kontakte, i zovite, pitajte ih da li nude posao ili da li znaju nekog ko nudi, u najgorem slučaju uzeće vaše podatke za bazu, te ukoliko se ukaže prilika zvaće vas, jer ste se time što ste ih  zvali, izdvojili iz mase. I, treće nemojte stati sa učenjem, usavršavajte se, čitajte knjige, članke, sve ono što će vam pomoći u tome da postanete ono što želite, budite u toku.

Dipl. inž. polj. Nikola Vilotić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button