Tržište i konkursi

Proizvođači mleka krive Imlek za pad cene mleka – ako nastavi da pada sledi blokada Imleka!

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga je održalo skupštinu udruženja u Varni zbog najavljenih pojeftinjenja otkupne cene sirovog mleka od strane mlekara.

Članovi udruženja shvataju i razumeju probleme svih mlekara koje se isključivo bave otkupom domaćeg mleka i činjenica da su stvorene ozbiljne zalihe mlečnih proizvoda zbog velikih količina uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

Povećanje premije za mleko i regresa po grlu od strane Države , biće obesmišljeno padom otkupne cene mleka , te udruženje predlaže sledeće:

  • Da Država pod HITNO stavi trgovačke marže pod KONTROLU i da one ne smeju da budu veće nego u EU . Neshvatljivo i neodrživo je da su marže na mleko i mlečne proizvode veće od 30% , a da te iste marže su u EU od 5% do 8%.
  • U koliko Država zaista ima nameru da oporavi i razvija mlečno govedarstvo mora pod HITNO da se usaglasi sa kompanijom Imlek , da i njihovo poslovanje bude u pravcu razvoja mlečnog govedarstva , a ne gušenja domaće proizvodnje mleka.
    -Kompanija Imlek zadnjih godina je kupila više mlekara i na iste stavila katanac , a paralelno s’ tim svoje poslovanje vidno zasnovala na uvozu.Najnovija kriza sa viškom i zasićenjem tržišta mlekom dolazi upravo od kompanije Imlek , što druge mlekare čije poslovanje se zasniva na otkupu isključivo domaćeg mleka stavlja u izrazito težak položaj.
  • Činjenica da je u Evropi prosečna cena mleka veća nego u Srbiji , te stoga nije jasno zašto se toliko uvozi mleka i mlečnih prozvoda i opravdano pitanje kakve su zadnje namere kompanije Imlek?
  • Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga je zauzelo stav u koliko cena mleka u Srbiji bude padala , predlažemo svim udruženjima i proizvođačima mleka da se izvrše i protesti protiv kompanije Imlek jer ih smatramo najodgovornijim za trenutno teško stanje u mlekarstvu.
  • Kao udruženje očekujemo od Države odnosno Ministarstva poljoprivrede da se bitno angažuje u rešavanju ovih po nas ključnih problema i samo tako bi sva veća ulaganja Države u stočarstvo imala pun smisao i zaista bi se unapredilo mlečno govedarstvo.

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button