Zaštita bilja

Proizvodnja zelene salate u plastenicima! Uz AgroLeaf Power Total do vrhunskih prinosa!

Kod zelene salate imamo različite termine setve, a pošto je sada aktuelna jesenja setva u ovom tekstu proći ćemo kroz najvažnije korake u proizvodnji, počevši od optimalnih uslova, nege rasada, rasađivanja, mineralne ishrane useva i potrebe biljke za hranivom.

Uzimajući u obzir kratak vegetacioni period koji karakteriše zelenu salatu, odnosno 50-120 dana, broj dana može varirati u zavisnosti od sorte, načina gajenja i vremenskih uslova. Optimalna temperatura za uzgoj zelene salate kreće se u rasponu od 18 do 20 stepeni, s tim da je optimalna vlažnost vazduha 70-75%.

Rasad

Za setvu zelene salate se obično koriste kontejneri sa većim brojem rupa pa Vam u tom slučaju preporučujem setvu u suptratu Pindstrup 0-6mm koji će zbog svoje strukture i sastava savršeno odgovarati potrebama biljke.

Da biste na adekvatan način pripremili svoj rasad za iznošenje na parcelu, veliku ulogu u tome igra korenov sistem. Rasad sa dobro razvijenim korenovim sistemom, će se izuzetno brzo adaptirati na uslove spoljašnje sredine. Zbog toga je pre rasađivanja potrebno primeniti AgroLeaf High P (12-52-05) u kom dominira visok sadržaj fosfora i mikroelemenata. Namenjen je prvenstveno folijarnoj prihrani (50 grama u 10 litra vode) a može se takođe koristiti i prilikom potapanja rasada.

Plastenička proizvodnja zelene salate u Leskovcu.
Prihrana ICL đubrivima.

Potrebe biljke za hranivom

Zelena salata je intenzivna kultura a samim tim zahteva adekvatnu prihranu kako bi prinosi i kvalitet bili na visokom nivou. U početnoj fazi ukorenjavanja možete primeniti takođe AgroLeaf High P (12-52-05) ili Solinure 9 (12-36-12).

U fazi formiranja rozete / početak glavičenja može folijarno primenjivati AgroLeaf Power Total (20-20-20) u kome je odnos azota, fosfora i kalijuma ujednačen sa visokim nivoom mikroelemenata (bor 0,03; bakar 0,07; gvoždje 0,14; Mangan 0,07; Molibden 0,001; Cink 0,07). Koncentracija primene je 0.3-0.7%.

Osim u optimalnim uslovima proizvodnje, AgroLeaf Power Total (20-20-20) se odlično pokazao u stresnim uslovima za oporavak biljke.

Za više informacija o prihrani zelene salate i ostalih povrtarskih useva, možete se obratiti stručnoj služni kompanije Virginia doo Begrad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button