Tržište i konkursi

Protesti farmera u Rumuniji i Bugarskoj zbog proizvoda iz Ukrajine

Poljoprivrednici u Rumuniji i Bugarskoj protestovali su zbog prezasićenosti tržišta poljoprivrednim artiklima iz Ukrajine, što je dovelo do pada cena lokalnih proizvoda.

Kako prenose agencija AP i Bugarski servis Radija Slobodna Evropa, stotinu farmera okupilo se u Bukureštu, više stotina protestovalo je širom Rumunije u konvojima traktora, dok su proizvođači žitarica u Bugarskoj poljo-vozilima blokirali neke granične prelaze.

Poljoprivrednici su se okupili i ispred kancelarije predstavnika Evropske komisije u Bukureštu držeći postere na kojima je pisalo „Ne kažnjavajte našu solidarnost“.

EU ukinula carinu na ukrajinsku robu

Evropska unija prošlog maja odustala je od carina i uvoznih kvota na ukrajinske poljoprivredne proizvode u cilju njihovog lakšeg transporta na svetska tržišta nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Svetske agencije navode da se očekivalo da će ukrajinsko žito tako proći kroz EU na putu do tradicionalnih kupaca, ali lokalni proizvođači tvrde da je ukrajinska roba preplavila zemalje članice podrivajući cene domaćih proizvođača.

Bugarski poljoprivrednici pozvali su EU da ukine tu uredbu.

„Skladišta su puna. Ne postoji tržište za bugarsko žito, a žetva dolazi za dva meseca“, saopštila je bugarska Nacionalna asocijacija proizvođača žita.

Prema njenim podacima, 40 odsto prošlogodišnjeg roda žita i suncokreta je neprodato.

„Preti bankrot farmera“

Lilijana Piron, direktorka Lige poljoprivrednih proizvođača, rekla je na protestu u Bukureštu da farmeri više ne mogu da se suoče sa troškovima nelojalne konkurencije iz Ukrajine.

„Do nove berbe deli nas manje od tri meseca i realna je opasnost da naša roba neće moći da se proda po cenama višim od proizvodne. Svedočićemo lancu bankrota rumunskih farmera“, rekla je Piron.

„Ako se naš protest ne čuje u Briselu, razmotrićemo veće akcije uz učešće drugih zemalja“, rekao je Ilija Prodanov, predsednik Udruženja proizvođača žitarica u Bugarskoj.

Poljoprivrednici Poljske takođe su održali proteste poslednjih nedelja. Poljski ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik podneo je ostavku 5. aprila usled oštrih kritika farmera.

Brisel se prošlog meseca obavezao da će pomoći poljoprivrednicima u Rumuniji, Bugarskoj i Poljskoj kompenzacijom od 56,3 miliona evra – 16,7 miliona za Bugarsku, 30 miliona za Poljsku i 10 miliona za Rumuniju.

Farmeri i vlade tih zemalja ocenili su da ta ponuda EU nije zadovoljavajuća.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button