Tržište i konkursi

Prvi mlekomat u Novom Sadu – čelična krava na ulazu u Limansku pijacu!

Mleko i mleko nastalo je iz ljubavi prema napitku koji je od izuzetne važnosti za razvoj dece pre svega, ali i namirnici koja se koristiti u svakodnevnoj ishrani ljudi. Sama ideja rodila se još 2017. godine, kada smo u Austriji po prvi put probali mleko sa mlekomata. Odmah smo mogli da primetimo razliku u odnosu na mleko koje kupujemo u prodavnici, jer nas je ovaj ukus vratio u detinjstvo i podsetilo na mleko koje smo pili kod naših baka.

Ideja je dodatno potpomognuta činjenicom da je danas izuzetno teško doći do kvalitetnog, svežeg i proverenog mleka koje koristimo u svakodnevnoj ishrani. Mlekomat, ili kako ga neki nazivaju „čelična krava“, nam ovaj izazov u velikoj meri olakšava i omogućava nam da mleko sa jutrašnje muže bude lako dostupno. Upravo ova mašina nam pomaže da ispunimo našu misiju, a to je da obezbedimo sirovo, domaće, sveže, punomasno mleko, ekstra kvaliteta što većem broju domaćinstava.

Mlekomat na ulazu u Limansku pijacu!

Da ponovo osetite onaj pravi ukus mleka, kao kod bake, potrudili su se naši partneri iz mlekare Carpe Diem. Brend koji je na domaćem tržištu prepoznat po kvalitetu i pouzdanosti će se postarati da kozje i kravlje mleko na „Mleko i Mleko“ mlekomatima budu vrhunskog kvaliteta, kako su nas do sada i navikli. Direktno iz mlekare na Fruškoj Gori, mleko dolazi samo „na flašu“ od vas.

Za početak, lokacije na kojima ćete moći da nas pronađete su Limanska i Riblja pijaca u Novom Sadu. Pored toga, važno je napomenuti da će mlekomati biti snabdeveni kozjim i kravljim mlekom, što predstavlja retkost u regionu i šire.

Mlekomati – čelične krave

Mlekomat predstavlja mašinu za punjenje, koja omogućava direktnu prodaju mleka privatnim potrošačima. Mašina ne toči upakovano mleko, već kupac sam toči mleko u posude koje su u ponudi pored mlekomata ili u posude koje je doneo sa sobom. Prodajom putem mlekomata, proizvođači mleka postižu prodaju sirovog mleka direktno sa farme. Mašina isporučuje mleko kupcu nakon ubacivanja novca.

Međutim, posebni uslovi važe za prodaju sirovog mleka sa farme. Može se prodavati samo sirovo mleko od istog ili prethodnog dana i ono mora biti proizvedeno na samoj farmi. Kupci moraju biti obavešteni da se radi o sirovom mleku koje se pre konzumiranja mora prokuvati.

Ova mašina ima niz funkcija koje garantuju bezbednu prodaju. Pre svega, temperatura unutar samih mlekomata kreće se između 3℃ i 4℃, što je idealna temperatura za držanje kada je reč o sirovom mleku. Unutar rezervoara u kojima stoji mleko, nalaze se tzv. mešači, koji se aktiviraju automatski kako bi se izbeglo taloženje mleka.

Oblast gde se mleko puni se automatski ispira nakon svake prodaje, što dodatno garantuje bezbednost u pogledu higijene. Ono što je verovatno najvažnije istaći, jeste da sve mora biti u funkciji kako bi mašina odobrila prodaju. Ukoliko temperatura pređe granice koje su određene, dođe do nestanka struje, pojavi se problem sa sistemom za naplatu ili slično, prodaja se blokira automatski. Na taj način se isključuje mogućnost da dođe do prodaje mleka koje eventualno nije bilo na adekvatnoj temperaturi, problema sa plaćanjem ili sličnih neprijatnosti u procesu prodaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button