Ratarstvo i povrtarstvo

Rasad: Optimalne temperature, prihrana, odabir supstrata!

U današnjoj akneti bilo je reči o rasadu, otpimalnoj temperaturi klijanja kod paradajza i paprike, folijarnoj prihrani i adekvatnom izboru supstrata.

Da krenemo najpre od temperature koja je jedan od najbitnijih činilaca kako proizvodnje rasada, tako i po rasađivanju. Pogotovo u proizvodnji rasada je važno imati mogućnost regulacije i konstantne kontrole temperature

Treba znati da su najveće greške i štete u proizvodnji rasada uglavnom povezane sa lošom regulacijom temperature. Optimalne temperature za klijanje semena paradajza su od 23 – 26 stepeni, dok je u slučaju paprike 24 – 27. Temperatura supstrata po završenoj fazi klijanja ne bi smela biti ispod 15 stepeni celzijusa.

Setva semena se vrši u supstratu granulacije 0-6 mm dok se pikiranje vrši u supstratu granulacije 0-10mm. Optimalna vlažnost vazduha u rasadniku treba biti između 75-85% kako bi prisustvo bolesti bilo što manje.
Folijarnu prihranu rasada treba obaviti đubrivom sa formulacijom 12:52:5, to jest sa naglađenim fosforom (P), koji je bitan za ukorenjavanje i dalji razvoj korenovog sistema. Bilo je dosta odgovora da treba primeniti 20:20:20, to je moguće samo u slučaju da je analizom zemljišta potvrđeno da je količina fosfora u zemljištu izuzetno visoka, pa ga ne treba dodavati u toj količini.

Pravilan izbor supstrata se vrši na osnovu sadržaja hraniva (pg mix), vodnog i vazdušnog režima, vrste treseta (crni ili beli) odnosno pravilno odabrana kombinacija (100% crni treset je namenjen letnoj proizvodnji dok za zimsku proizvodnju možete odabrati supstrat sa 70% crnog i 30% belog treseta), prisustvo okvašivača je veoma bitno, zbog upijanja vode.

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button