Tržište i konkursi

Šabac: Očekujemo Nedimovića da dođe do srede!

Ljudi iz Šapca, Sremske Mitrovice, Bogatića i drugih krajeva Srbije, došli su da iskažu svoje nezadovoljsvo zbog mera države, koje su kako tvrde, dovele poljoprivredu u bezizlaznu situaciju.

Zahtevi upućeni ministru Nedimoviću, odnose se na smanjenje cene đubriva za 30 dinara po kilogramu, da gorivo za poljoprivrednike bude bez akciza i da subvencije po hektaru iznose 12.000 dinara.

Traže redovnu i brzu isplatu subvencija, isplatu svih dugovanja za subvencije i da se nove isplaćuju u roku od 45 do 60 dana.

Zahtevaju i da se reguliše uvoz smrznutog mesa iz Evropske unije, kao i da se preduzmu neophodne mere u regulisanju nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Saša Pavlović iz sela Štitar nadomak Šapca, došao je da iskaže svoje nezadovoljstvo, a najveći problem mu kako kaže, stvaraju visoki troškovi proizvodnje.

„Sa druge strane, cene finalnih proizvoda svinja i mleka, čime se ja bavim, izuzetno su niske. S tim što je gorivo najveća stavka”, kaže Pavlović.

Slobodan Milojković iz Klenka bavi se ratarskim kulturama.

“Država nas uči da su male površine potpuno nerentabilne i neisplative, što nije istina. Vi da imate i veliku površinu, na njoj ćete ostvariti još veći gubitak. Definitivno u ovoj igri nismo svi jednaki. Postoje povlašćeni igrači čija uloga je da upropaste nas male proizvođače”, smatra Milojković.

Tridesetčetvorogodišnji Milan Šainović iz Ševarica, kaže da se bavi poljoprivredom od svoje šeste godine, jer je ocu trebala pomoć.

“Nekad je bilo lakše na selu. Danas nema više radne snage, nemam koga da nađem ni da platim ni da mi pomogne. Sva omladina i moji drugovi otišli su u veće gradove ili inostranstvo. Imam 10 hektara, ali izgubio sam zdrvlje, a poslujem sa gubitkom”, kaže Šainović.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button