Zdrava hrana i život na selu

Sadnja 30.000 vrba u Pranjanima! – Tvoj život su tvoja dela

U nedelju, 2. aprila 2023. godine realizovana je „Akcija-Rekultivacija“ u Pranjanima.

Sve je počelo oko 11 časova kada je na branu floatacionog jezera ugašenog rudnika Brezak pristiglo oko 170 volontera ornih da posade 30.000 vrba. Radni polet je pre svega donela mladost jer su najveći broj volontera činila deca, omladinci i roditelji.

Koordinatori, inženjeri šumarstva, svojom stručnošću vodili su formirane timove grupisane prema brojnim organizacijama i udruženjima koji su rado uzeli učešće u najvećoj volonterskoj akciji pošumljavanja ovog proleća.

Realizacija ovakve akcije bila je moguća na osnovu donacija SBB fondacije, Univerziteta u Beogradu, VPD Smederevo i Khaoticen d.o.o, uz podršku udruženja okupljenih oko SEOSa, Saveza izviđača Srbije, Crvenog krsta Stari grad, organizacije „Orhideja“, studenata Šumarskog fakulteta, IFSA, KUD „Čukarica“ i mnogih drugih.

Reznice vrbe sađene su na prethodno pripremljenom i markiranom terenu, koji su organizatori akcije pripremili dan ranije, na parcelama seljaka kojima je voda iz jezera značajno degradirala kvalitet zemljišta. Vrba i vrbovo pruće u našoj tradiciji predstavljaju simbol napretka, plodnosti i proleća pa ne čudi što se poljem širila i radost i pesma, a na kraju se zaigralo i kolo.

Uz zastavu Srbije, zaprežne konje, domaće pite, voće i rakiju, gostoprimljivi domaćini Pranjana omogućili su da se sadnja obavi u vrlo kratkom roku. Vrba nije izabrana samo zbog simbolike, već i zbog svoje osobine da značajno poboljša fizičko-hemijske osobine zemljišta, te isto zemljište koje je bilo u rangu neproduktivnih prelazi u produktivno zemljište. Posađene reznice formiraće novi ekosistem koji će biti dom, kako živim bićima koje obogaćuju zemljište, tako i onima koji će se naseliti u krošnjama i pročišćenim vodama jezera zbog čega se i ova akcija naziva rekultivacija.

Nakon uspešne sadnje organizovan je ručak i mali kulturno – edukativni program u obližnjem Eko selu Koštunići. Vrednim učesnicima, pored domaćina i organizatora, obratili su se i profesori i doktoranti koji su objasnili važnost čuvanja zemljišta i važnost očuvanja biodiverziteta i da svako ulaganje u očuvanje prirode se čoveku vraća uz višestruku dobrobit.

Uz milozvučno pevanje i stihove ljubavnih i rodoljubivih pesama pesnika učesnika svako se osetio kao deo jedne nove porodice. Porodice volontera, vrednih ruku i čistih srca, spremnih da grade velika dela, prirodi na poklon, ljudima na čast ne tražeći ništa osim ljubavi zauzvrat.

Organizatori akcije:
članovi udruženja „Tvoj život su tvoja dela“,
ETOM i „Suvoborska greda“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button