Stocarstvo i mehanizacija

Saopštenje proizvođača mleka Mačvanskog okruga!

Ovih dana je sada svima jasno da zbog suše od roda kukuruza nema ništa , a samim tim proizvođači mleka u Srbiji upadaju u još težu situaciju. Osnovno pitanje proizvođača mleka da li ovu elementarnu nepogodu primećuje i Vlada Srbije , koja bi već trebala da izađe u javnost sa konkretnim rešenjima koja bi donekle mogla da ublaže posledice suše.Udruženje proizvođača Mačvanskog okruga u predhodnih pet meseci ukazuje na probleme i daje konkretna rešenja , ali nažalost ta rešenja i kada se usaglase sa Ministarstvom poljoprivrede, ne sprovode se.

Pa tako smo kroz razgovore sa prerađivačima mleka- mlekarama , predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i predstavnicima Ministarstva trgovine, došli do zaključka da su trgovačke marže na gotovo mlečne proizvode previsoke, idu čak i preko 40% sa plus opterećenjima , raznim rabatima i zakupima polica dok te iste marže u Evropi ne prelaze 8%. Predlog proizvođača mleka je bio da maksimalne marže na sve mlečne proizvode bude bruto 20% što bi i mlekarama dalo prostora da prozvođačima omogući povećanje cene mleka koja bi bila zagarantovana sa maksimalnom cenom sirovog mleka od 65 din po litri.

Iako su se sa ovim predlogom na sastanku složili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine pre skoro dva meseca do dana današnjeg nemamo donetu odluku o smanjenju visokih marži na gotove mlečne proizvode ,što i krajni potrošači plaćaju ceh.

Osnovno pitanje je ko koči da se smanje marže i donese zaštitna cena mleka? Takođe u razgovoru sa Ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem smo dobili obećanje da će premija za mleko i za drugi kvartal biti 15 din, što vidimo ovih dana se dovodi pod znakom pitanja.

Takođe obećana pomoć od Vlade Srbije proizvođačima mleka u kukuruzu iz robnih rezervi ukupno 20 000 t i posle tri meseca nije realizovana.

Oslobađanje izvoza kukuruza u situaciji ovakve suše bez jasne naznake da će biti dovoljno kukuruza i za stočare dovelo je do rasta cene kukuruza što proizvođače mleka stavlja u mat poziciju. Svakako da bi ubrzana isplata regresa za umatičena grla i druge subvencije prozvođačima mleka bile od izuzetne koristi u ovim danima kada treba obezbediti dovoljno hrane za predstojeću zimu.

Kada u ovakvoj situaciji nema jasne i brze reakcije Države , onda ne čudi što ovih dana u Mačvanskom regionu se ubrzano krave šalju na klanje i gasi se proizvodnja mleka u porodičnim gazdinstvima. Ako se uzme u obzir da u ovom regionu dominantna simentalska rasa krava onda je jasno da je ugrožen opstanak i tovnog govedarstva. S obzirom da je u Srbiji za vreme dva mandata Ministra Branislava Nedimović drastično smanjen broj krava , proizvođačima mleka u Mačvanskom okrugu će stvari biti jasnije ako Ministar Nedimović ostane i u trećem mandatu. To bi bila jasna poruka da nije dovoljno krava smanjeno…?

Sreća naša da nemamo razvijeno mlekarstvo kao Holandija pa očigledno proizvođači u Srbiji lakše podnose gašenje farme nego u Holandiji, jer u Srbiji su samo dva protesta bila. Prosipanje mleka u Šapcu i Novom Sadu na sajmu i sve to naravno javnost nije mogla da vidi , ostalo je još u Beogradu da pokušamo ako nas ovih dana nešto i ostane od proizvođača mleka?

Goran Vasić, predsednik UO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button