Ratarstvo i povrtarstvoStocarstvo i mehanizacija

Saveti za ratarstvo i stočarstvo: Moraju ruku pod ruku!

Ratarstvo i stočarstvo su dva osnovna sektora poljoprivrede i često su međusobno povezani i zavise jedan od drugog.

U suštini, ratarstvo i stočarstvo su međusobno povezani i zajedno čine kompleksni ekosistem poljoprivrede. Ratarstvo obezbeđuje potrebnu hranu za stoku i prirodna đubriva, dok stočarska proizvodnja koristi te sirovine.Ova uzajamna veza je ključna za održivu poljoprivredu i sigurnost hrane.

Nekoliko ključnih tačaka koje povezuju ove dve proizvodnje su ishrana stoke, proizvodnja prirodnih đubriva (stajnjak, osoka), rotacija useva, diverzifikacija prihoda.

Mnogi poljoprivrednici kombinuju ratarstvo i stočarstvo kako bi diverzifikovali svoje prihode. Na taj način, ako dođe do problema u jednom sektoru, drugi sektor može pružiti stabilnost i prihod.

Gost 16. epizode, ujedno i prve, iz nove sezone AgroCast podkasta je prof. dr. Dragan Stanojević. Osim što je profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, on se i sam bavi stočarskom proizvodnjom na porodičnoj farmi. Teme o kojima možete čuti nešto više u podkastu: stanje u stočarstvu, afrička kuga, uticaj stočarstva na poljoprivredu, greške u proizvodnji, ali i mnoge druge.

Odlična epizoda koju bi svako ko se bavi stočarstvom trebao da pogleda, ali i generalno svako ko ima domaćinstvo na selu. Sjajan sagovornik i jedan od omiljenih profesora na fakultetu. Uživajte. 🙂

Ovu i sve ostale epizode možete pogledati na YouTube kanalu AgroCast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button