Tržište i konkursi

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom: 60% izvoza poljoprivrednih proizvoda se oslobađa carine u prvoj godini!

BEOGRAD – Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom je veoma važan za Srbiju, a kada je reč o poljoprivrednim proizvodima čak 60 odsto našeg izvoza, carine će biti oslobođeno već u prvoj godini stupanja na snagu ovog sporazuma, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

„Koliko je to bitno pokazuju činjenice da će plaćanja carine biti oslobođeni proizvođači jabuke, višanja, šljiva, svinjskog mesa, goveđe kože i piva, a u drugom segmentu za pet godina tu će ući i proizvođači vina i rakije, rekla je ministarka Tanasković za Tanjug.

Među proizvodima koji će odmah po stupanju sporazuma na snagu biti oslobođeni plaćanja carine su i breskve, lubenice, suvo grožđe, semenska raž, ječam, ovas, seme suncokreta, seme uljane repice, ruže, sušeno mahunasto povrće, kiseli krastavci.

Bez carine će se izvoziti i kukuruz šećerac, svinjska mast, pastrmka i šaran, prerađevine i konzervirani proizvodi od mesa, kobasičarski proizvodi, konzervirano povrće, džemovi, mineralna i prirodna voda, pivo, sveže i sušeno bilje za industrijsku svrhu.

U roku od pet godina, kategorija A5, koja čini 16 odsto ukupne razmene, biće ukinute carine na proizvode kao što su šampanjac i penušava vina, vina u pakovanju od dva litra, ostala fermentisana pića, krompir, paradajz, crni i beli luk, kupus, kruške, grožđe, dinje, plavi patlidžan, sveža slatka paprika, šargarepa, mahunasto povrće, spanać, bundeva, tartufi, supe, čorbe, žvake, sokovi od jabuke i drugo.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button