Zdrava hrana i život na selu

Srećan Badnji dan!

Srećni Badnjaci posebno onim domaćinima i njihovim sinovima, koji su rano ustali da po starom srpskom običaju iseku Badnjak.

Kao što znate, dan uoči Božića zove se „Badnji dan“, a noć koja sledi „Badnje veče“, zbog toga što se toga dana i te, večeri bdeniše tj. bdi (ne spava), već sa očekuje najsvečaniji momenat u istoriji roda ljudskog Rođenje Bogomladenca i Spasa našega Isusa Hrista.

Zbog tog bdenja se i simbol Hrista, kog sa naročitim obredom unosimo u domove svoje, zove Badnjak.

Badnjak je obično mlado cerovo ili hrastovo drvo i ima dodira sa našom predhrišćanskom običajnom tradicijom. Međutim, u skladu sa našom crkvenom i narodnom tradicijom, ovaj običaj prvenstveno vodi poreklo od one čudesne božanstvene vitlejemske noći, kada se u pastirskoj pećini rodio Spasitelj čovečanstva. Pastiri, koji „čuvahu noću stražu kod stada svojega ložili vatru i grejali se. Na glas anđela Gospodnjeg, koji im se javi i reče: Ne bojte se; jer, gle, javljam vam veliku radost… Naći ćete dijete povijeno gdje leži u jaslama… Kada su, po dogovoru, pošli do Vitlejema da vide šta se tamo dogodilo što im kaza Gospod“ nasekli su drvo nalik na badnjak i poneli dosta grana da nalože vatru i pored Novorođenčeta i pored Majke Njegove, jer je noć u kojoj se rodio Hristos u pećini beše veoma hladna.

Danas, na Badnji dan, ustaje se izjutra rano, domaćin ili neko od muške čeljadi postaje Badnjačar, odlazi u šumu, sa sekirom u ruci. Kada nađe hrastić ili cerić pogodan za Badnjak (prav i granat a toliko veliki da ga može na ramenu doneti do kuće), obred sečenja Badnjaka počinje krsnim znakom.

Badnjačar se najpre prekrsti—u ime Oca i Sina i Svetoga Duha i izgovori kratku molitvu: „Pomozi Bože i Badnjače sveti!“ Zatim sekirom u tri maha, u ime Svete Trojice, preseče drvo tako da padne na istočnu stranu zato što će sa istoka Gospod Isus Hristos doći po drugi put na Zemlju.

Posle toga Badnjak stavi sebi na desno rame i odnese kući pevajući Božićni tropar: „Roždestvo tvoje Hriste Bože naš, vozsija mirovi svjet razuma, v njem bo zvjezdam služaščij zvezdoju učahusja, tebje klanjatnsja solncu pravdi i tebje vjedeti s visoti vostoka, Gospodi slava tebje.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button