Stocarstvo i mehanizacija

Srpski naučnici pronašli način da smanje emisiju metana iz stočarstva za 46%

U okviru specijalne emisije „Naučnici protiv klimatskih promena”, portal Klima 101 intervjuisao je dr Danijelu Kirovski, profesorku Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Departman za fiziologiju i biohemiju.

Profesorka Kirovski i njen tim uspeli su da smanje emisiju metana i povećaju proizvodnju mleka kod krava korišćenjem prirodnih dodataka u ishrani stoke. Prof. Kirovski radi i istražuje metabolizam mlečnih krava više od 20 godina.Poslednjih nekoliko godina je rukovodila i projektom MitiMetCattle koji finansira Državni fond za nauku, koji pokušava da reši zagađenje metanom od enteričke fermentacije mlečnih goveda kroz nutritivnu modulaciju metabolizma krava.

Tokom marta i aprila ove godine, njen istraživački tim je sproveo veliko ispitivanje projekta i dobio izuzetno impresivne rezultate.

„Smanjili smo emisiju metana od krava za 46%“, objašnjava prof Kirovski.

Rešenje je pre svega u ishrani krava smeđim algama, što rezultuje proizvodnjom propionata umesto metana kao proizvoda. Propionati su sastavni delovi glukoze, a glukoza je jedna od komponenti laktoze, mlečnog šećera.

„Naš eksperiment smo postavili tako što smo imali pripremni period od 10 dana. Zatim smo dodali dodatke ishrani. Kada je reč o smeđim algama, primetili smo smanjenje emisije za 35% nakon 15 dana korišćenja ovih algi u ishrani, a nakon 30 dana dana smanjenje od 46% u poređenju sa kontrolnom grupom krava koje ovo nisu dobijale kao dodatak ishrani“, ističe prof. Danijela Kirovski.

„Naš cilj je da napravimo model ishrane (režim ishrane) na osnovu rezultata projekta koji bismo mogli da ponudimo poljoprivrednicima. Dijeta bi mlekarima ponudila procenu emisije metana njihovih životinja na osnovu nekoliko ključnih parametara, kao što je vrsta ishrane, proizvodnje mleka, nekih biohemijskih parametara itd. Model bi se bazirao na stvarnim rezultatima koje smo dobili tokom našeg istraživanja u Srbiji“.

Stočarstvo je u poslednje vreme „aktuelna” tema iz mnoštva razloga. Predstavnici velikih industrija, državni zvaničnici, politički pokreti itd. raspravljaju, a neki se zalažu za drastične promene u ishrani ljudi. Međutim, prema rečima Danijele Kirovski, sukoba između pristalica prehrambene industrije i poljoprivrednika nema. „Često govorim o kravi kao o životinji koja služi ljudima, i možda se stvara utisak nedostatka etike ili podrške dobrobiti životinja. Ali ja sam profesionalac koji se bavi istraživanjem u oblasti veterine, kao i većina mog istraživačkog tima, i stavljamo zdravlje i dobrobit životinja na prvom mestu“, navodi prof Kirovski za portal Klima 101.

Izvor: Agroberischen Buitenland

Back to top button