Mladi u agraru

Srpski StartUp Farmit treći na takmičenju Svetskog samita vlada u Dubaiju

Studenti Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, okupljeni u startap timu „Farmit” osvojili su treću nagradu na tamičenju „The Global Best M-Gov Award”, organizovanom u okviru Svetskog samita vlada u Dubaiju. Naši akademci odneli su bronzu u konkurenciji od više od hiljadu univerzitetskih startap timova iz 62 zemlje sveta, što je bio povod da ih odmah u Dubaiju upozna i Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, koja je članica delegacije Srbije koju na samitu predvodi premijerka Ana Brnabić.

Sava i Lazar su za Poljoprivredne novosti odgovorili na nekoliko ključnih pitanja o samom projektu, načinu na koji funkcioniše i kako je globalna zajednica prepoznala njihovu ideju, što su potvrdili osvajanjem prestižne nagrade.

Šta je farmit i kako funkcioniše?

Farmit je platforma za povezivanje krajnjih potrošača i malih poljoprivrednika koja za cilj ima da uspostavi jedinstveni farm-to-table koncept. Preko naše aplikacije korisnici prave svoju baštu tako što biraju omiljenih 8 kultura i sade ih preko telefona. Paralelno, naš tim poljoprivrednika sadi i održava tu baštu za njih na našem imanju. Korisnici u svakom trenutku imaju uvid u ono što su zasadili, a u periodu od aprila do novembra na nedeljnom nivou dobijaju gajbicu svog povrća isporučenu na kućnu adresu ili je doniraju u humanitarne svrhe ako to žele.

Kako se javila ideja za pokretanje farm-to-table koncepta?

Ideja se javila tako što smo primetili da ljudi iz gradova imaju problem pri pronalasku zdravog povrća. Kada smo malo dublje analizirali problem, shvatili smo da postoji dodatan problem, tj. da su mali proizvođači pod velikim pritiskom i da su često primorani da se opredele za kvantitet pre kvaliteta. Nakon što smo to analizirali, shvatili smo da zaobilaženjem tradicionalnih lanaca nabavke ove probleme možemo da rešimo i zbog toga smo kreirali Farmit. Cilj nam je da krajnjim korisnicima u gradovima obezbedimo zdravo povrće koje dolazi iz njihove bašte, a da malim poljoprivrednicima obezbedimo siguran plasman i višestruko veći prihod.

Članovi StartUp tima Farmit – Lazar Jovanović i Sava Pavlović

Osvijili ste 3. mesto u velikoj konkurenciji sa vise od 1000 prijavljenih? Kakvi su Vasi utisci?

Treće mesto u ovako jakoj konkurenciji nam služi kao pokazatelj da ovo što radimo stvarno ima smisla i da je sav trud koji svakodnevno ulažemo vredan i da se isplati. Takođe, ovaj plasman nam je doneo i novčanu nagradu koju ćemo iskoristiti za dalji razvoj našeg projekta, a sve u cilju da rešimo probleme koje smo prepoznali.

Ovogodišnje, osmo izdanje „The Global Best M-Gov” nagradnog takmičenja bilo je nemanjeno studentima sa univerziteta iz celog sveta s ciljem isticanja uloge univerziteta, kao i kreativnosti i inovativnosti mladih u suočavanju sa lokalnim i globalnim izazovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button