Tržište i konkursi

Šta će raditi ministar za brigu o selu? 150 hiljada napuštenih kuća u Srbiji!

Prvog radnog dana u starom kabinetu sa novom funkcijom, Milan Krkobabić kaže da će za mesec dana predstaviti konkretan plan rada resora koji do sada nije postojao. Prvi radni dan je bio oktobra 2020. godine.

„Imamo oko 200 hiljada hektara neobrađenog državnog zemljišta – želimo da organizujemo ustupanje na besplatno korišćenje do 50 hektara mladim poljoprivrednicima.“

Imamo i oko 150 hiljada napuštenih kuća, ideja nam je da pokušamo da pomognemo lokalnim samoupravama da otkupe te kuće i da ih ponudimo mladim poljoprivrednicima i mladim stručnjacima iz te oblasti“, kaže Krkobabić uz napomenu da će jedna od ključnih tačaka novog ministarstva biti i osnivanje garantnog fonda za proizvođače ključnih poljoprivrednih proizvoda.

Ministar kaže da je u mandatu bez portfelja najviše učinio na podsticanju osnivanja zadruga – navodi da ih je u Srbiji osnovano 752.

„Obnovili smo zadrugarstvo – jedini način da bi opstala domaćinstva na svojim usitnjenim posedima, koji u Srbiji ne prelaze u proseku pet hektara.“

U zadrugama, i njihovoj kompatibilnosti sa velikim poljoprivrednicima, vidi i protivtežu pitanju tajkunizacije poljoprivrede – kada krupni kapitalisti preuzimaju velike poslove u ovom sektoru.

„Ne brine me tajkunizacija – u Srbiji su posedi toliko rascepkani da, iako tajkuni mogu sve, pa i da angažuju najbolje ljude, teško je da mogu to da reše.

Oni nisu zainteresovani za zemljište koje nije prve ili druge klase, ne interesuju ih brdsko-planinska i rubna područja, a nas interesuju i ti ljudi.“

Krkobabić kaže da je i sam bio iznenađen činjenicom da u Srbiji ima oko 570 hiljada seoskih domaćinstava na kojima živi oko milion stanovnika – i među njima oko 175 hiljada penzionera, što je stara ciljna grupa njegove političke stranke.

„Ti ljudi žive nevidljivo – znamo samo da žive u selima i ništa više, a plaćaju porez, ne pojavljuju se na biroima za zapošljavanje.

Što se penzionera tiče, od 12 hiljada dinara poljoprivredne penzije ne može se živeti – cilj nam je da učinimo da su ta domaćinstva održiva.“

Ipak, jasno će napomenuti da „poljoprivredne penzije nisu male jer neko želi da budu male, već zato što je penzija ekonomska kategorija i tačno se zna kako se ona računa“.

Izvor: BBC

One Comment

  1. Кркобабић ће спасити села као што је спасао пензионере. Битна је његова породица. Швајцарски модел пензија је уништење пензионерс за 10 година. Пензионери ће бити социјални случајеви. Срам га било.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button