Tržište i konkursiНекатегоризовано

Šta je neophodno da biste registrovali pčelinjak?

Najlepše je gajiti pčele i najslađe je jesti med.

Međutim, tu dolazi i malo birokratije. Pokušaću da objasnim sve korake što je detaljnije moguće.

Da bi se bavili pčelarstvom neophodno je nekoliko stvari i to:

 • da registrujete gazdinstvo 
 • da registrujete košnice
 • da registrujete objekat

Ići ćemo korak po korak…

Pre svega odlučite na koga ćete registrovati gazdinstvo, ukoliko se pčelinjak nalazi na vašoj imovini možete preći na sledeći korak. Međutim, ukoliko se pčelinjak nalazi na imovini vašeg rođaka (brata, majke, bake ili bilo koga drugog) moraćete sastaviti ugovor u kome vam ta osoba dozvoljava da na tom imanju možete smestiti svoj pčelinjak i overiti ga kod notara.

Registracija poljoprivrednog gazdinstva se obavlja u Upravi za trezor. 

Neophodna vam je:

 • lična karta (kopija i original na uvid)
 • izvod iz katastra nepokretnosti (list nepokretnosti nabavljaju oni po službenoj dužnosti – besplatno, niste u obavezi da imate. Čeka se oko mesec dana. Ukoliko imate list nepokretnosti ili želite da ubrzate proces, možete izvaditi u katastru – uz nadoknadu). Minimalna površina da bi se registrovalo gazdinstvo je 1a (za pčelinjak).
 • Dokaz o otvorenom namenskom računu (raspitajte se koji su uslovi banaka – aik banka ne otvara namenske račune, intesa naplaćuje mesečnu naknadu bez obzira da li imate promene na računu ili ne, poštanska štedionica naplaćuje proviziju samo u koliko imate promene na računu (uplate/isplate)… Tako da se pojavite već pripremljeni i skratite vreme.

Upis u registar poljoprivrednih gazdinstava je besplatan. Prilikom registracije opredeljujete se za komercijalno ili nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo. 

Registruje se u opštini prema mestu prebivališta, bez obzira gde se nalazi parcela koja je predmet upisa u Registar.

Zaposleno lice i penzioner mogu biti nosioci poljoprivrednog gazdinstva, ukoliko je nezaposleno lice nosioc komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva biće u obavezi da plaća poreze i doprinose. 

Komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo jeste ono koje je tržišno usmereno i koje može pod uslovima utvrđenim ovim zakonom ostvariti pravo na podsticaje.

Nekomercijalno je ono koje nije tržišno usmereno. Svojstvo nekomercijalnog PG utvrđuje se prilikom registracije. Ministar bliže propisuje vrste podsticaja koje ostvaruju nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva, u skladu sa ovim zakonom. (član 6. Zakona o podsticajima u poljoprivredi u ruralnom razvoju).

U Upravi za Trezor se popunjava obrazac 1A

https://www.paragraf.rs/obrasci/ZAHTEV_ZA_UPIS,_OBNOVU_REGISTRACIJE_I_PRIJAVU_PROMENE_PODATAKA_ID_1737a.pdf

https://www.vet.minpolj.gov.rs/legislativa/instrukcije/instrukcija%20o%20postupku%20obelezavanja%20pcelinjih%20drustava%20i%20registraciji%20pcelinjaka.pdf

Kada popunite zahtev, dobićete dokument kojim ćete moći u veterinarskoj ustanovi registrovati košnice i dobiti HID broj, neophodan za korišćenje podsticaja i subvencije. Dobićete i markere za košnice kako bi ih obeležili. 

 • Potvrda o izvršenom obeležavanju pčelinjih društava i registraciji pčelinjaka (uplata sredstava za obeležavanje životinja 600,00, obeležavanje košnica 70,00 po markeru tj košnici,  i plus izlazak na teren.
 • – oko 2500,00 za 20 košnica)

Nakon dobijanja HID-a, sa dokumentacijom iz veterinarske ustanove, ponovo se vraćate, i u upravi za trezor ćete napokon registrovati gazdinstvo i dobiti Potvrdu o statusu u registru poljoprivrednih gazdinstava i rešenje o upisu poljoprivrednog gazdinstva u Registar poljoprivrednih gazdinstava i napokon dobijate broj vašeg poljoprivrednog gazdinstva. 

Obnova gazdinsta se produžava automatski svake godine, a nakon svake promene u broju košnica u obavezi ste da prijavite u roku od 30 dana Upravi za trezor.

Dva puta godišnje se prijavljuje stanje pčelinjaka i broj košnica u veterinarskoj stanici. Na proleće (od 1. do 30. aprila) i jesen (od 1. do 31. oktobra). Na proleće se plaća (oko 1500,00), dok je na jesen besplatna prijava. Ovo ste u obavezi kako bi ispunili jedan od uslova za podsticaje.

Ukoliko želite nekog da ovlastite da završava papirologiju za vas, sada i u buduće, morate potpisati ovlašćenje za zastupanje u Upravi za trezor, i to važi samo kod njih, to isto možete uraditi i u banci. Ne pravite ugovor o zastupanju i ne overavajte kod notara, jer neće važiti.

Registracija objekta za pakovanje meda

Da bi prodavali med, na sajmu, od vrata-do vrata, na pijaci… morate pored registrovanog gazdinstva u aktivnom statusu, registrovati i objekat za pakovanje meda.

Da bi to uradili, nepohodni su vam:

 • Popunjen zahtev koji se nalazi na kraju pravilnika o registraciji
 • Original uplatnica 
 • Dokaz o vlasništvu objekta (adresa, katastarska parcela i katastarska opština) – kopija rešenja iz katastra ili list nepokretnosti

I to poslati na adresu:

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Uprava za veterinu, ul. Omladniskih brigada br 1., 11070 Novi Beograd

http://www.dmdm.rs/PDF/Spisak-opstina-gradova-teritorija-lat.pdf

Tekst pripremila Tinabeemad

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button