Stocarstvo i mehanizacija

Stočari nezadovoljni otkupnom cenom mleka, od Imleka nismo dobili odgovor!

Stočari su godinama unazad nezadovoljni otkupnom cenom mleka, koja varira u zavisnosti od toga u kom ste regionu, koju količinu predajete, sa koliko mlečne masti, da li ste udruženi ili samostalno izlazite na tržište.

Država je pokušala da nisku otkupnu cenu mleka i konstantne gubitke stočara ublaži povećanjem premije sa 7 na 10 dinara.

Međutim, to po svemu sudeći nije dovoljno, pre svega zbog kašnjenja isplate premija a zatim i enormnih poskupljenja repromaterijala. Sve će se to itekako negativno odraziti na proizvodnju mleka.

Kako je portal Poljoprivredne novosti uvek na strani poljoprivrednika, pokušali smo da dobijemo odgovor od Imleka, jednog od najvećih otkupljivača mleka u Srbiji, šta se dešava sa otkupnom cenom mleka i zahtevom poljoprivrednika?

Obratili smo im se na putem njihovoh zvaničnog mejla, sa jasnim i konkretnim pitanjima:

1.Da li su Vam se i na koji način poljoprivredni proizvođači obratili u vezi niske otkupne cene mleka? 

2.Kakav je odgovor sa Vaše strane, da li i u kom procentu možete da utičete na povećanje tržišne cene mleka? 

3.Da li će biti najave poskupljenja mleka u maloprodaji u narednim mesecima?

Odgovor ni na jedno pitanje nismo dobili, a duboko verujemo da su stočari takođe ostali bez odgovora na svoja pitanja i zahteve o poskupljenju mleka.

Još jedna važna stvar koju treba ispratiti jeste poskupljenje mlečnih proizvoda u maloprodaji, jer ako mlekare poskupe svoje proizvode koje plasiraju kroz maloprodajne objekte, kako je moguće da se otkupna cena prema proizvođačima mleka ne povećava?

Ovo je još jedno naravoučenije za farmere, da ne dozvoljavaju da ih zastupa ko kako stigne i pregovara u njihovo ime, već da sami preuzmu inicijativu i da se udruženo obraćaju institucijama i otkupljivačima.

Ovom prilikom apelujemo na sve otkupljivače mleka, pa i tom Imleku koji nas nije udostojio odgovora, na transparentnijem odnosu sa stočarima, udruženjima i medijima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button