Stocarstvo i mehanizacija

Stočarima se smeši pomoć države – Kako to izgleda u praksi?

Usled smanjene tražnje za junećim mesom, a kao odgovor države na tu, novonastalu situaciju, mogli smo da pročitamo vest o interventnom oktupu junadi, koji će biti organizovan po ceni od 2,15 eura po kilogramu.

Vrednost investicije se procenjuje na 2 miliona eura, kako bi se usled novonastale situacije sačuvala proizvodnju junadi u Srbji.

Ovo su zvanični podaci i odgovor na trenutnu situaciju. Kako se stvari odvijaju u praksi i šta se događalo neposredno pre toga?

Proizvođači tovne junadi u proteklom periodu suočili su se sa izuzetno velikim i nezaobilaznim problemima u pogledu plasmana i cene.

U pogledu plasmana, oni sa manjom količinom junadi spremnih za prodaju, mogli su nekako i da plasiraju svoju robu, dok su veliki farmeri bili u još većim problemima, jer nisu imali kome da prodaju svoju junad. Bili su primorani da krčme svoju stoku, prodavajući iz nedelje u nedelju po nekoliko komada, kako bi se izvukli iz problema i nastavili ciklus proizvodnje.

Što se cene tiče, u momentu kada je cena na tržištu bila 1,9 eura po kilogramu, sa tendencijom pada, stočari koji su svoju prodaju ugovorili po toj ceni, od otkupljivača su dobijali nepristojne ponude, naravno po nižoj ceni koja je išla od 1,8 pa sve do 1,5 eura po kilogradu što je bilo zabeleženo u Vojvodini.

Na jugu Srbije su cene bile nešto veće, uzimajući u obzir to da je ponuda bila nešto slabija.

Da li će ova mera interventnog otkupa rešiti probleme ?

Trenutno možda, trajno sigurno neće. Ono u čemu trebaju da se ogledaju stvarne mere pomoći Ministarstva i države konkretno stočarima jeste poboljšanje otkupne cene i rešavanja problema plasmana.

Interventni otkup će možda rešiti ova turnus, ali šta ćemo sa sledećim?

Miloš Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button